eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Közzétették a neten a terroristák névsorát

Internetes oldalakat hoztak létre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és több ismert, a párizsi és a brüsszeli támadásokat elkövető terrorista nevével - közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán.

A tájékoztatás szerint a regisztrált domain nevek között van a novemberben Párizsban és a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatba hozott, jelenleg franciaországi őrizetben lévő Salah Abdeslam, valamint a támadások megszervezésével is vádolt Mohamed Abrini, akit végül Brüsszelben fogtak el a hatóságok áprilisban.

Egyik társuk, Abdelhamid Abaaoud nevével is regisztráltak internetes oldalt (abdelhamidabaaoud.com). Abaaoud a párizsi kávéházak vendégeire nyitott tüzet a novemberi támadások éjszakáján, és néhány nappal később egy rendőrségi akciós során vesztette életét a Párizs melletti Saint-Denis városában.

A terroristák neve mellett a támadásokért felelősséget vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezet neve is megjelent a világhálón. Az internes oldalakra azonban - amelyeket .com végződéssel amerikai és romániai szervereken regisztráltak ismeretlenek - még nem töltöttek fel tartalmat.

A hírportál szerint még a hatóságok előtt sem ismert a létrehozott internetes oldalak célja. Lehetséges, hogy propagandacélokra kívánják használni azokat, de nem kizárható, hogy épp a radikalizálódás megfékezésére hozták létre az oldalakat, valamint elképzelhető, hogy az ár miatt regisztráltak a terrorszervezet és a terroristák neveivel - tette hozzá a portál.

A belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán arról tájékozatott, hogy információk szerint Khalid el-Bakraoui, aki 17 ember halálát okozva öngyilkos merényletet hajtott végre a brüsszeli metró Maelbeek nevű metrómegállójában, műkincsrablásból fedezhette szélsőséges tevékenységeit.

Noha nincs bizonyíték arra, hogy a későbbi terrorista maga is részt vett volna a Brüsszelhez tartozó Uccle kerület egyik múzeumának kirablásában, a betöréses lopást elkövető csoporthoz való tartozása megkérdőjelezhetetlen.

Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás szerint Khalid el-Bakraoui a rablás idején már radikalizálódott, és már dolgozhatott a párizsi és a brüsszeli terrortámadások előkészítésén is.

A 2013 júliusában ellopott, mintegy 1,2 millió eurót (mintegy 372 millió forint) érő festmények azóta sem kerültek elő - tette hozzá a hírportál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×