eur:
392.8
usd:
366.22
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A magyar irodalom kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Kányádi Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja budapesti otthonában 2017. november 17-én.
Nyitókép: Czimbal Gyula

Meghalt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, a nemzet művésze. Évek óta nem írt, nem volt türelme hozzá, ám számos fontos ügyet képviselt, és az utolsó pillanatig vallotta: sem költői sem más hitet nem cserélt soha.

Kányádi Sándor egy néhány évvel ezelőtti interjú alkalmával beszélt arról az InfoRádióban, hogy miként az orvosok Hippokratészi esküt tesznek, a költőknek Petőfi Sándor zászlajára kellene esküdniük. Költészeti hitvallását Közös közlemény című írásában is megfogalmazta.

„A költőt nem választják, kiválasztódik. A költő vissza se hívható, le se váltható, kitüntethető, megalázható, mellőzhető, elhallgattatható, lehallgatható, bezárható, felköthető, de - és ez számára maga az üdvösség - nemcsak halála után, életében is föltámasztható” - mondta az interjúban.

Kányádi Sándor 1929 májusában született Nagygalambfalván, Hargita megyében egy székely földműves család sarjaként. Az elemi iskola öt osztályát szülőfalujában végezte, majd Székelyudvarhelyen tanult.

Költőként Páskándi Géza fedezte fel, és 1950-ben a bukaresti Ifjúmunkás című lapban közölte első versét, majd a kolozsvári Utunkban is megjelent. 1950 őszétől élt Kolozsváron. Rövid ideig színművészeti főiskolára is járt, ám végül magyar irodalom szakos tanárként szerzett diplomát. Első verseskötete, a Virágzik a cseresznyefa 1955-ben jelent meg.

Főállásban különböző lapoknál dolgozott szerkesztőként, pályáját meghatározta a kolozsvári Napsugár című gyermeklap, ahol 30 évet töltött, noha meg volt róla győződve, hogy gyerekvers nem létezik.

„Nincs olyan, hogy gyerekvers vagy felnőttvers. Csak vers van, jó vagy rossz” - mondta Kányádi Sándor az InfoRádióban.

Tevékenyen részt vállalt az irodalmi életben, iskolák, könyvtárak, művelődési házak állandó vendége volt Romániában, majd Magyarországon és a környező államok magyarlakta településein. 1987-ben meghívták a rotterdami nemzetközi költőtalálkozóra, ám nem kapott útlevelet, ezért tiltakozásul kilépett a Romániai Írószövetségből.

Verseit számos feldolgozásban kiadták lemezeken is, például a Kaláka együttes is készített zenés Kányádi-korongot.

Gazdag pályafutása során számos díjjal elismerték, 1993-ban Kossuth-díjat, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét vehette át, és ugyanebben az évben Budapest I. kerületének, valamint szülőfalujának díszpolgára lett.

2002 óta volt a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2007-ben a Magyar Írószövetség örökös tagjává választották. 2014-ben a Nemzet Művésze-díjjal, 2017-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki. Részt vett a Digitális Irodalmi Akadémia megalapításában, az ő kezdeményezésére nyílt meg 2012-ben Budapest I. kerületében a Mesemúzeum és Meseműhely.

A Kányádi Sándorral 2014-ben készült Aréna-beszélgetést ma este 21 órától hallhatják az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×