eur:
393.86
usd:
369.45
bux:
65779.45
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Tizenöt év börtönt kockáztat, aki vonatot dobál

Súlyos büntetés járhat azért, ha valaki kővel dobál meg járműveket, mégis gyakran előfordul - elsősorban vonatok a célpontok.

A járművek kővel dobálása azért veszélyes, mert az anyagi káron túl személyi sérülés is történhet. Ha a szélvédőt találja el a kő, akkor pedig akár súlyos baleset is bekövetkezhet.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy kővel dobálják meg az autóbuszokat, és olyan eset még nem is történt, amely személyi sérüléssel járt – mondta Pásztor József, a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. koordinációs és megyei területi igazgatója a szoljon.hu portálnak. Novemberben azonban egymás után kétszer is történt ilyen eset, mindkettő Tiszaburán.

Gyakrabban esnek áldozatul a repülő köveknek a vonatok. Nemrégi egy 17 éves fiú az újszászi vasútállomáson lévő gyalogos-felüljáróról egy terméskővel megdobta a Szolnok irányába közlekedő gyorsvonatot. A kő átpattant egy személyvonatra, majd a peronon várakozó utasok közé csapódott. Az eset során senki nem sérült meg, de a debreceni fiatal ellen, aki egyébként egy javítóintézetből szökött meg, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntett elkövetése miatt indított eljárást a rendőrség.

A MÁV tájékoztatása szerint általában nappal és állomáson kívül dobálják meg a vonatokat, de a települések lakóövezetihez közeli helyeken is előfordulnak ilyen esetek. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy főként a fiatal korosztály tesz ilyet, leginkább a hosszabb iskolai szünetekben, amikor felügyelet nélkül maradnak. A vasúttársaság úgy próbálja megelőzni a hasonló eseteket, hogy az általános és középiskolákban felhívják a tanulók figyelmét arra, milyen veszélyekkel jár a vonatdobálás és a vasúti közlekedés veszélyeztetése, amely bűncselekménynek is minősülhet.

A büntető törvénykönyv szerint a közlekedés biztonsága elleni bűntett három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, de legsúlyosabb esetben, ha haláleset is történik, tíz-tizenöt év börtönt is kaphat a vétkes.

A MÁV minden esetben feljelentést tesz, a rendőrség pedig helyszíni szemlét is tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×