eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Material-Plastik Kft. második gyártócsarnokának  átadási ünnepségén Soltvadkerten 2019. március 8-án. Az 1989-ben alapított műanyagipari vállalkozás 6 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokának 3,1 milliárd forintos költségéhez a magyar állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Tizenöt esetben vizsgálja a kedvezményes áfát a kormány

A gazdaságvédelmi programnak az is feladata, hogy felkészítse a gazdaságot a viták elhúzódására - mondta a Világgazdaságnak a pénzügyminiszter.

Jövő héten mutathatják be a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit. Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak azt mondta: az első negyedévben 5,3 százalékos volt a magyar GDP-növekedés, ami a legjobb az EU-ban, de Magyarország szempontjából a külső gazdasági környezet nem feltétlenül kedvezően változott az elmúlt hónapokban.

„Különösen a német gazdaságról érkeznek kedvezőtlen hírek, amely a gazdaságunk teljesítményének exportoldalon 25 százalékát adja. A német ipar gyengélkedik. Nem lehetünk vakok, ha a legfontosabb külső partnerünk gazdasági növekedése lassul, az hat a magyar gazdaságra is. Ezért a gazdaságvédelmi akcióterv arra koncentrál majd, hogy hogyan lehet a hatékonyság növelésével, a termelékenység javításával a gazdasági növekedést fenntartani, mert egyértelmű célunk, hogy Magyarország jóval az Európai Unió átlagos növekedése felett tudjon teljesíteni” - fejtette ki.

A kereskedelmi háborúkról és a Huawei-ügyről azt mondta, Magyarország magas hozzáadott értéket termelő, a nemzetközi piacok felé nyitott gazdaságként abban érdekelt, hogy ezek a konfliktusok ésszerű megegyezésekkel záruljanak. A gazdaságvédelmi programnak az is feladata, hogy felkészítse a gazdaságot a viták elhúzódására – tette hozzá.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a költségvetés tervezése konzervatív lesz, ahogy a korábbi években is az volt. Nincs változás a magyar adópolitikában sem, de tizenöt terméknél is vizsgálják a kedvezményes áfa bevezetésének lehetőségét.

Szeretnék, hogy az áfa kulcsa hosszútávon csökkenjen, de ehhez további erőfeszítések kellenek

– fogalmazott.

Varga Mihály azt is elmondta, hogy a közeljövőben mentesek lesznek a tranzakciós illeték megfizetése alól a 20 ezer forint alatti utalások, és hangsúlyozta, hogy várják az azonnali átutalás elindulását is.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×