eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Koszovóból hazatért Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 19. váltás állománya a visszafogadó ünnepségükön a debreceni Kossuth téren 2019. április 11-én. A kontingens gerincét a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái alkotják.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Önkéntesen is jelentkeztek cégek a katonák segítségéért

Benkő Tibor honvédelmi miniszter részleteket ismertetett a koronavírus-helyzet kezelésével kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy az ország a működőképességét megőrizze - jelentette ki a honvédelmi miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának pénteki ülésén.

Benkő Tibor, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott, létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetője elmondta: beazonosították a legfontosabb létfontosságú vállalatokat. Első körben

139 ilyen vállalatot választottak ki, ebből 65 állami, 74 nem állami tulajdonú.

Szólt arról, hogy azóta több önkéntes cég is volt, aki jelentkezne a létfontosságú vállalatok körébe. Ennek eldöntése a tárcánál működő honvédelmi irányító törzs feladata.

Az irányító törzsekben többségében katonák, mellettük rendőrök, katasztrófavédelmisek vannak.

Az operatív törzsek által segített 84 vállalat között

az egészségügy, a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, a közlekedés, az energetika, az infokommunikáció, a vízügy és az oxigénellátás szektorai képviseltetik magukat.

Feladatuk, hogy a létfontosságú vállalatokban, ha szükséges, tudják biztosítani működésük fizikai biztonságát. A vállalatok belső rendjének, nyugalmának , valamint működésének fenntartásában is közreműködnek.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta:

Magyarországon mintegy 1200 katona vesz részt a veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokban.

Ötféle támogató feladatot hajtanak végre.

  • A déli határ biztosításában nagyjából nyolcszáz katona vesz részt naponta.
  • Húsz katonai rendész biztosítja a humanitárius folyosó ellenőrzését.
  • Katonai rendészi járőrtevékenységet tizenöt helyőrségben ötven katona végez.
  • Hozzávetőleg százharminc katonával biztosítják a lezárt szlovák, osztrák és szlovén határátkelőhelyeket.
  • Húsz katonával logisztikai bázisokat ellenőriznek.

Mindemellett mintegy kilencszáz katonával vesznek részt nemzetközi műveletekben, hét NATO, öt EU, három ENSZ vezette, valamint egy koalíciós műveletben - ismertette a parancsnok.

Kitért arra is, hogy erőik megvédése érdekében megelőző és óvó rendszabályokat vezettek be. A laktanyákban csak a feladatellátáshoz szükséges erő tartózkodik, a többiek - váltásban - otthon vannak.

A honvédség állományában két igazoltan koronavírusos beteg van, egyikük a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ dolgozója, másikuk németországi tanfolyamról tért haza. Mindketten jól vannak.

Külföldi szolgálati út utáni kéthetes otthoni karanténban mintegy háromszázan, csapatorvos által elrendelt karanténban százötvenen, hatósági házi karanténban öten vannak.

Este egyeztetés

Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke megkérdezte, milyen feladatokat jelent, hogy "korlátozott kijárási tilalom" lép életbe szombattól. Benkő Tibor elmondta, ez alapvetően rendőri feladat, de a katonáknak is lesznek plusz feladataik. Részleteket viszont még nem közölt, mivel erről majd az akciócsoportok vezetői péntek este egyeztetnek.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja védőfelszerelésekről kérdezett, továbbá arról, hogy a Honvédkórháznak vannak-e saját tesztjei. Korom Ferenc azt felelte, hogy minden katona, aki ilyen feladatban vesz részt, magánál hordja, szükség esetén használja védőfelszerelését, a katonai pilótáknak pedig külön, speciális védőfelszerelést adtak ki. Szükség esetére elegendő tesztjük is van, a mintavételeket a honvédség végre tudja hajtani.

Varga-Damm Andrea, a bizottság jobbikos alelnöke is a 139 cégről kérdezett. Aziránt érdeklődött, hogy milyen feladata lehet a honvédségnek például pénzverőnél, befektetőalapban vagy a Boschnál, és hogy miért hiányoznak a legnagyobb élelmiszerellátók, a "Csányi-érdekeltségek" vagy "Mészáros Lőrinc Opus Global-érdekeltsége". Benkő Tibor azt mondta, a Bosch például önként jelentkezett. Kiemelte: nem azt nézik, hogy a cég kinek a tulajdona, hanem a profilja a meghatározó.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×