eur:
393.7
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Szent István-napi állami ünnepségen tartott tisztavatáson a budapesti Kossuth téren 2021. augusztus 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Áder János: amikor annyi mindenről le kellett mondanunk, kiderült, hogy mennyi mindenbe kapaszkodhatunk

Az államfő a Kossuth téren mondott beszédet. Szerinte a járvány fölötti győzelemnek is ára volt.

A nemzeti ünnepek évtizedek, évszázadok távlatából is a magyarok összetartozását hirdetik - mondta a köztársasági elnök pénteken, az államalapítás évfordulója alkalmából tartott ünnepi tisztavatáson, az Országház előtti Kossuth téren.

Áder János hangsúlyozta, az elmúlt több mint másfél esztendő nehézzé tette a közös emlékezést, mivel a járvány idején alig felfogható veszteségek értek sokakat, több mint harmincezer magyar lett a koronavírus-járvány áldozata.

"A járványidőszak ostromállapotában, amikor nap mint nap újabb erőpróbákat kellett kiállnunk, amikor hullámtól hullámig küzdve éltünk, fényévnél is távolabbinak tűnt az ünneplés felszabadult öröme" - fejtette ki az államfő.

Áder János úgy fogalmazott, "ez idő tájt aligha láttuk meg magunkban a dicső múlt folytatóit, sokkal inkább hasonlítottunk a számtalan balsorsban megpróbált őseinkre".

A köztársasági elnök szerint azonban az "elmúlt hónapokban, amikor annyi mindenről le kellett mondanunk, kiderült, hogy mennyi mindenbe kapaszkodhatunk".

"Kiderült, hogy a félelmek, a fájdalmak végső határán, de még azon is túl van valami, ami visszahúz minket az örvény pereméről, (...) hogy vannak erőtartalékaink magunkban és a közösségben"

- mondta.

Kiemelte, "kiderült, hogy tudunk önzetlenek, segítőkészek, figyelmesek és fegyelmezettek lenni, hogy tudunk türelemmel várni, alkalmazkodni, odafigyelni".

Áder János beszédében külön megemlékezett a közelmúltban véget ért tokiói olimpia résztvevőiről is. Elmondta, a magyar olimpikonok örök emléket hagytak a szívekben, évek múltával pedig ugyanúgy jelképpé válnak, mint a győztes csaták, a szabadságért kirobbant forradalmak, amelyek szintén magyarok álmaiból, tetteiből, magyarok harcaiból és győzelmeiből váltak jelképpé.

Az államfő szerint a járvány arra is rámutatott, "hogy vannak a biztonságunkért éjt nappallá tévő honfitársaink a kórházakban, az idősotthonokban, a mentőautókban és vannak magyar honvédek, akik naponta értünk szolgálnak". Amikor esküt tettek a haza védelmére, arra kérem Önöket, ne csak a távoli hősökben, ma inkább a saját bajtársaikban lássák meg a példaképet - mondta.

"Mindazokban, akik az elmúlt hónapokban megmutatták, mit is jelent a hűség, a haza szolgálata" - tette hozzá.

A köztársasági elnök aláhúzta, a járvány idején kiderült, hogy nincs kis feladat, nincs alacsonyabb rangú szolgálat.

"Csak

parancs van, küzdelem van, helytállás van"

- mondta, majd példaként említette, hogy a katonáknak biztosítaniuk kellett a kórházak rendkívüli működését, az oltópontokon irányítani a tanácstalan embereket, ellenőrizni a tilalmak betartását, összességében "óvni-védeni egy láthatatlan ellenséggel harcoló hazát".

Áder János arra kérte az újonnan avatott tiszteket, ne feledjék, hogy az "egyenruhájukban, rajta a zászlóval, a címerrel, mindannyian a bátorság, a hűség és az áldozatos szolgálat jelképévé válnak".

"Több mint ezer éve ez a bátorság, ez a hűség és ez az alázat visz minket tovább az úton" - jelentette ki a köztársasági elnök. "A járvány feletti győzelemnek is ára volt: megküzdöttünk, megszenvedtünk érte. A mi nemzedékünknek jutott ez a feladat" - emelte ki Áder János.

Hangsúlyozta, "nekünk kellett

alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni,

csakúgy, mint elődeinknek oly sokszor az elmúlt ezer évben".

"Alkalmazkodni, túlélni, újrakezdeni, hogy mi, magyarok - szenvedéllyel élők, szabadságszeretők, hűséggel építők - megmaradjunk itt, Európa szívében, hogy gyógyuló, bizakodó, gyarapodó, erősödő élet legyen itt, a Kárpát-medencében" - fogalmazott az államfő.

Benkő Tibor: elkötelezett katonákra van szükség

A kormány elkötelezett az erős Magyar Honvédség létrehozásában - mondta a honvédelmi miniszter az augusztus 20-ai katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében pénteken Budapesten, az Országház előtt.

Benkő Tibor hozzátette: céljuk a korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt, kiválóan kiképzett és felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett és lojális katonákból álló haderő létrehozása.

Ezt a célt szolgálja a kormány által elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program, amely biztosítja a katonák erkölcsi és anyagi megbecsülését, a megélhetésükhöz, boldogulásukhoz szükséges feltételrendszert - mondta.

Benkő Tibor gratulált a végzett tiszteknek diplomájuk és első tiszti rendfokozatuk megszerzéséhez.

"Életük fontos állomásához érkeztek" - fogalmazott a miniszter, aki a katonáktól azt kérte: legyenek példamutatók, tanuljanak, törekedjenek arra, hogy mindig a legjobbak legyenek, és mutassanak példát hazaszeretetből, a haza iránti hűségből, bajtársiasságból.

Kövessék bátran "katonahőseink" példáját! - hívta fel a fiatal katonákat.

Harcoljanak, és őrizzék, védjék meg az elődeik által megalkotott vagy kiharcolt nemzeti kultúrát, a nemzeti értékeket. "Álljanak élére ennek a küzdelemnek!" - mondta Benkő Tibor.

Hozzátette: "emeljék oly magasra a nemzet lobogóját, hogy aki elhivatottságot és elkötelezettséget érez hazája, nemzete sorsa iránt, felsorakozhasson alatta".

A miniszter azt kérte tőlük: segítsék a katonai pályára készülő fiatalokat, hogy jó katona váljék belőlük, ezzel együtt tiszteljék és becsüljék a nyugállományú katonákat, akik átadják a stafétát.

A honvédelmi miniszter köszönetet mondott a katonáknak, amiért esküt tesznek arra, hogy akár életük feláldozásával is megvédik Magyarország békéjét, a magyar emberek biztonságát.

Benkő Tibor köszönetét és elismerését fejezte ki azért is, mert a fiatal tisztek "vállvetve" küzdöttek, harcoltak a koronavírus elleni küzdelemben a többi katonával.

Köszönetet mondott továbbá a szülőknek és hozzátartozóknak, amiért úgy nevelték gyerekeiket, hogy vállalják a haza fegyveres szolgálatát.

A Parlament előtti Kossuth Lajos téren csaknem nyolcvanan tették le a tiszti esküt. A honvédtisztjelöltek - folytatva a 2011-ben újraindított ludovikás hagyományt - fogadalmukat kardrántással, "a hazáért mindhalálig!" felkiáltással erősítették meg.

Az avatás végén egy három Gripen vadászgépből álló kötelék húzott át a tér felett, majd megkezdődött a Magyar Honvédség légiparádéja az Országház előtti Duna-szakaszon.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×