eur:
393.13
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Elnéptelenedett az Operaház előtti tér Sydney-ben 2020. március 23-án. Az új típusú koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére március 16-tól kezdődően 30 napig nem köthetnek ki a külföldi óceánjárók Ausztráliában, zárt helyiségekben száz embernél többen nem tartózkodhatnak, a sporteseményeket pedig nézők nélkül szabad csak megrendezni. Az iskolák továbbra is nyitva maradnak, mert a kormány szerint az oktatási intézmények bezárása súlyos következményekkel járna.
Nyitókép: Joel Carrett

Koronavírus - Sydneyt bezárták, és így is marad

Éjszakai kijárási tilalom van. Ausztrália sikerrel vette fel a harcot a pandémiával szemben - aztán jött a delta variáns.

Meghosszabbították a legnagyobb ausztrál város, Sydney koronavírus-járvány miatti zárlatát pénteken, a település leginkább fertőzött részein pedig éjszakai kijárási tilalmat is bevezettek.

Az új rendelkezés értelmében a zárlat - amely augusztus 28-án ért volna véget - szeptember 30-áig marad érvényben.

Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Gladys Berejiklian újságírók előtt leszögezte: az újabb korlátozások - beleértve a nyilvános terekben előírt maszkviselést is - azért szükségesek, mert az államban harmadik egymást követő napon regisztráltak több mint 600 új fertőzöttet.

Pénteken Berejiklian 644 fertőzésről adott hírt, többségüket az állam fővárosában, Sydney-ben regisztrálták. Négy halálos áldozatot is jelentettek.

Az elmúlt hét napban a napi fertőzöttek száma 400 fölé emelkedett a városban a nyolcadik hete tartó zárlat ellenére.

A szomszédos Victoria államban 55 új fertőzést igazoltak; az egészségügyi hatóságok a járvány elszabadulásától tartanak. Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke sietett leszögezni, hogy az új fertőzésekről nem a hatóságok tehetnek, kiemelve, folyamatosan zajlanak a kontaktkutatások, és mindent megtesznek a járvány megfékezéséért.

Canberrában az elmúlt 24 órában 16 új esetet jegyeztek fel, a főváros lakosságának mintegy öt százaléka van karanténban.

Jóllehet Ausztrália eddig sikerrel vette fel a harcot a pandémiával, a harmadik hullámmal érkező delta variáns miatt ismét emelkedett a fertőzésszám, a zárlatok miatt pedig a világ tizenharmadik legerősebb gazdasága a recesszió szélére sodródott.

Az országban a járvány kitörése óta mintegy 42 100 fertőzést regisztráltak és 975 halálos áldozatról tudni, viszont a 16 éven felüli lakosságnak még mindig csupán körülbelül a 28 százaléka kapta meg az oltás mindkét adagját.

Canberrai sajtótájékoztatóján Scott Morrison miniszterelnök azt mondta, igyekeznek felgyorsítani az oltási kampányt, példaként említve, hogy két egymást követő napon több mint 300 ezer oltást adtak be.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×