eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

14 éves rekordra ugrott az infláció - a nap hírei

Megnyílt a regisztrációs honlap az 5-11 év közötti gyermekek oltásához. 14 éves rekordra nőtt az infláció idén novemberben. Megalakult Németország új kormánya, Olaf Scholz új kancellár letette a hivatali esküt. A nap legfontosabb hírei december 8-án.

Megnyílt a regisztrációs honlap az 5-11 év közötti gyermekek oltásához. A jövő héten érkező első vakcinaszállítmány várhatóan 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé december 15-től. Magyarország összesen 2 millió adag vakcinát rendelt ennek a korosztálynak. Az oltásokat az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a gyermekorvosoknál adják be. Ehhez a szülőnek regisztrálnia kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Családtámogatási kalkulátort indított a kormány. A családokért felelős tárca nélküli miniszter a Facebook-videójában elmondta: a kalkulátor segít megbecsülni, hogy milyen támogatásra jogosult egy-egy család, illetve ez mennyi pénzt jelent számukra. Novák Katalin felidézte, hogy a kormányzat az elmúlt évtizedben számos, a családokat segítő intézkedést fogadott el. Példaként említette a babaváró hitelt, a csok-ot, a hitelelengedést, vagy az otthonfelújítási támogatást.

Novemberben átlagosan 7,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Utoljára 2007 decemberében volt ekkora infláció - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Az élelmiszerek ára 6 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 6,6 százalékkal, a szolgáltatásokért 4,6 százalékkal kellett többet fizetni.

Már a napokban bővíti a választópolgárok számát érintő adatközlését a Nemzeti Választási Iroda. Előzőleg Szél Bernadett független országgyűlési képviselő azt kérte a szervezettől, hogy rendszeresen, egészen a választások napjáig, települési bontásban hozzák nyilvánosságra a névjegyzéki adatokat a szerinte voksturizmusnak megágyazó törvény miatt. A képviselő szerint az adatok elemzésével ki lehet majd szúrni, hol ugrik meg a lakosságszám. A Nemzeti Választási Iroda most azt közölte: a december 13-i héten jelenik meg az NVI internetes oldalán a részletes adatsor.

Meg lehet tartani a népszavazást a Fudan egyetemről és az álláskeresési járadék meghosszabbításáról, miután a Kúria jóváhagyta a kérdéseket. Erről Karácsony Gergely adott hírt a Facebook-oldalán. A főpolgármester júliusban 5 ügyben kezdeményezett referendumot, ebből a Nemzeti Választási Bizottság kettőt engedett át, ezek ellen azonban több felülvizsgálati kérelem érkezett. Ezeket utasította el a Kúria, így napokon belül elindulhat az aláírásgyűjtés.

Három adag szükséges a koronavírus elleni Pfizer-BioNTech oltásból, az omikron változat semlegesítéséhez - közölte a két társaság a laboratóriumi vizsgálatok előzetes eredményei alapján. A vizsgálatok kimutatták, hogy a két adagból álló teljes oltás nem gátolja kellőképpen a Covid-19 kialakulását, ha az omikron variáns okozza a fertőzést, de a súlyos lefolyású betegségtől megvéd. A vakcina harmadik dózisa ugyanakkor a huszonötszörösére emeli az úgynevezett semlegesítő antitestek számát a teljes oltáshoz képest.

Megalakult Németország új kormánya. A Német Szociáldemokrata Párt, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt koalícióját Olaf Scholz vezeti. A politikust kora délelőtt választotta meg kancellárnak a szövetségi parlament, majd letette hivatali esküjét. A 63 éves szociáldemokrata politikus a tisztséget 16 évig betöltő, kereszténydemokrata Angela Merkelt váltotta. Az új berlini kormányban 16 miniszter dolgozik, nyolc nő és nyolc férfi. Az SPD-nek 7, a Zöldeknek 5, az FDP-nek 4 minisztere van. Olaf Scholz első hivatalos útja Brüsszelbe és Párizsba vezet.

A korábban előrejelzettnél lassabb növekedést vár a világgazdaságban idén a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a beszállítói gondok miatt 2021 egészében a GDP 5,7 százalékos növekedésével számol. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez is a leggyorsabb ütemű világgazdasági növekedés lenne 1973 óta. A Fitch Ratings a globális átlagon belül a fejlett ipari térségben 5 százalékos, a feltörekvő gazdaságokban 7 százalékos GDP-növekedést vár az idén.

Az Egyesült Államokban visszavonta Saule Omarova jelölését az amerikai bankfelügyelet élére az amerikai elnök. Joe Biden azután döntött így, hogy világossá vált: a kazah származású amerikai tisztségviselő megválasztása komoly ellenállásba ütközik a szenátusban. A republikánus szenátorok bírálták Sauli Omarova bankszabályozással kapcsolatos terveit és nem hagyták figyelmen kívül azt sem, hogy a jogászprofesszor az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó mai Kazahsztánban született és csak 1991-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×