eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Fehér Ház által közreadott, videofelvételről készített kép Donald Trump leköszönő amerikai elnökről a nemzethez intézett beszéde közben a washingotni Fehér Házban 2021. január 19-én, az utolsó hivatali napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Fehér Ház

Elítélte Donald Trumpot egy New York-i bíró

A volt elnök boszorkányüldözésről beszélt.

A bíróság megsértése miatt elítélte Donald Trumpot egy New York-i bíró hétfőn, amiért a volt amerikai elnök nem adta át Letitia James, az állam demokrata párti főügyésze által kért üzleti dokumentumokat - közölte az amerikai sajtó.

Arthur Engoron bíró úgy döntött, hogy napi 10 ezer dolláros pénzbírsággal is sújtja a volt elnököt addig, amíg eleget nem tesz a főügyész kérésének. "Trump úr, tudom, hogy ön komolyan veszi a saját dolgát, én is az enyémet. Ezennel a bíróság megsértésével vádolom és napi 10 000 dollár pénzbírságot szabok ki önre" - fogalmazott Engoron a manhattani tárgyalóteremben.

James azt vizsgálja, hogy a volt elnök vállalata, a Trump Organization elkövetett-e adócsalást, illetve szándékosan helytelenül adta-e meg a tulajdonába tartozó különböző ingatlanok értékbecslését, hogy kedvezőbb hiteleket, biztosítási díjakat és adókedvezményeket kapjon.

James azt kérte a bíróságtól, hogy ítélje el Trumpot, miután elmulasztotta a bíróság által március 31-el megszabott határidőig az iratok átadását. A volt republikánus elnök politikailag motivált "boszorkányüldözésnek" nevezte a főügyész vizsgálatát.

Alina Habba, a volt elnök ügyvédje hétfőn kijelentette: "Donald Trump nem gondolja, hogy a törvény felett áll". Az ügyvéd szerint az indítvány "helytelen és félrevezető". "Nincs egyéb dokumentum, amellyel előállhatnánk" - tette hozzá Habba, aki kiemelte, hogy az elmúlt nyolc évben, 103 - Trumphoz kötődő - szervezettel kapcsolatban több mint 6 millió dokumentumot adtak át a bíróságnak.

"Ma győzött az igazság" - ezt írta James a Twitteren közzétett közleményében. "Donald Trump évekig próbálta kijátszani a törvényt, és leállítani a törvényes vizsgálatunkat vele és cége pénzügyi ügyleteivel kapcsolatban. A mai ítélet világossá teszi: senki sem áll a törvény felett" - fogalmazott a főügyész.

Február végén váratlanul lemondott az a két ügyész, aki a manhattani kerületi ügyészség Donald Trump üzleti gyakorlatával kapcsolatos vizsgálatát vezette, miközben egy hónapig halogatta a bizonyítékok vádesküdtszék előtti bemutatását. Az ügyészek, Carey R. Dunne és Mark F. Pomerantz azt követően nyújtották be lemondásukat, hogy az új manhattani kerületi ügyész, Alvin Bragg jelezte nekik: kétségei vannak a Trump elleni ügyet illetően.

A The New York Times című amerikai liberális napilap ezt akkor úgy értelmezte, hogy Bragg "nem kötelezte el magát" az ügy folytatása mellett. A lap "megdöbbentőnek" nevezte a fejleményeket és februárban azt írta, hogy a történtek "komolyan kétségbe vonják az ügy kimenetelét".

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×