eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Darkweb, darknet and hacking concept. Hacker with cellphone. Man using dark web with smartphone. Mobile phone fraud, online scam and cyber security threat. Scammer using stolen cell. AR data code.
Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Belebukott a Pegasus-botrányba a spanyol kémfőnök

A kisebbségi kormánnyal szövetséges katalán, baloldali, függetlenségpárti ERC korábban kijelentette, hogy nem támogatja a kabinetet a Pegasus-ügy korábbi botrányai miatt, amíg Madrid nem tesz lépéseket a bizalom helyreállítására.

A spanyol kormány menesztette Paz Esteban kémfőnököt, miután kiderült, hogy a Pegasus szoftverrel spanyol tisztségviselőket figyeltek meg. A hírt egy kormányzati forrás közölte a Reuters hírügynökséggel, megerősítve az El Pais napilap értesülését – írja a 444.hu.

Áprilisban a kanadai Citizen Lab digitális jogokkal foglalkozó csoport azt mondta, hogy több mint 60, a katalán szeparatista mozgalomhoz köthető személy volt az izraeli NSO Group által gyártott Pegasus kémprogram célpontja. Ennek hatására Katalónia baloldali, függetlenségpárti pártja, az ERC, mely a spanyol kisebbségi kormány egyik legfontosabb szövetségese, kijelentette, nem támogatja a kormányt addig, amíg Madrid nem tesz lépéseket a bizalom helyreállítására.

Miként azt az Infostart is megírta egy hete, a spanyol kormány napokkal az eset után azt jelentette be, hogy Pedro Sanchez miniszterelnök és Margarita Robles védelmi miniszter mobiltelefonján Pegasus kémprogramot észlelt.

Esteban 2020 óta volt az ország kémfőnöke, előtte évekig a Nemzeti Hírszerző Központ ügynökeként dolgozott. Múlt héten megjelent a kongresszusban, hogy magyarázatot adjon a katalán vezetők lehallgatására. A bizottságban jelen lévő képviselők szerint Esteban elismerte, hogy a kémügynökség 18 függetlenségpárti vezetőt hallgatott le, de azt mondta, mindig bírósági végzéssel, ahogy azt a törvény előírja. A többi lehallgatásra nem adott magyarázatot. A kormány közölte, hogy vizsgálja a vádakat, de a miniszterelnök mobiltelefonjának feltörése miatt egyre nagyobb a nyugtalanság.

Az ERC vezetője, Oriol Junqueras azt mondta, hogy pártja újra támogatni fogja a kormányt, ha „vállalják a felelősséget”. Az ERC más képviselői azonban szorgalmazzák azt is, hogy oldják fel néhány dokumentum titkosítását, illetve állítsanak fel vizsgálóbizottságot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×