eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy választópolgár a pilisszentkereszti Polgármesteri Hivatalban kialakított 1. számú szavazókörben a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán 2019. október 13-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szakértő: az ellenzék nem reagál a Fidesz illiberális ideológiájára, csak elutasít

A 2010 utáni ellenzék sorozatos kudarcai összefüggésben állnak azzal, hogy nem foglalkoznak a Fidesz fő elméleti állításával, vagyis azzal, hogy a liberalizmus és a demokrácia között feszültség van. Erről beszélt Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója.

A Fidesznek van egy olyan elméleti alapja, amely rezonál az emberek világképével - ez annak az elemzésnek a kiindulópontja, amelyet Lakatos Júlia írt. A Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója az InfoRádióban megvilágította a kormánypártok sikerét, de főleg az ellenzék folyamatos kudarcainak okát. Az utóbbiak fő problémaja az, hogy nem ismerik el létező demokráciának azt, amelyik nem liberális elveket követ. Pedig a magyarok jelentős része másképpen gondolkodik erről és erre érez rá a Fidesz. Ők a közvetlen demokráciát hangsúlyozzák és ismétlik minden egyes kampányban.

Az ellenzék választási programjait elemezve egyértelműnek látszik, hogy számukra (ellenzék) az illiberalizmus egy deviancia, szembe az evidensnek tekintett liberális demokráciával. Pedig a

liberalizmus és a demokrácia jelenleg feszültségben van egymással.

Ez azért hiba a részükről, mert számukra a demokrácia csak liberális lehet, holott a "történelem során nem volt evidencia a két elemnek az összetartozása".

Az elemzés pontosan azt mutatja be, hogy az ellenzék tényleg nem reagál erre a kérdésre, ellenben csak is azt látja, hogy a Fidesz mindenben eltér attól, amit ők gondolnak. Az évek során, a 2014-es, 2018-as, majd a 2022-es választási programokban van némi elmozdulás. Azonban ezek csak technikai változtatások részükről, például, hogy hol külön, hol laza szövetségben, hol együtt indulnak, viszont

a demokrácia képre, a liberális demokrácia válságára nem reflektálnak.

A rendszerváltás után másolták a nyugatot, abban bíztak, hogy ilyen módon tudunk felzárkózni hozzájuk és ebből nem engednek, "ez az illiberalizmus elleni harc eszköze". A Fidesz viszont szeretné megreformálni a liberális demokráciát, ezért kritikus Brüsszellel is, mert szerintük nem jó amit ott csinálnak. E közben az ellenzék nem képes befogadni, hogy van valóságalapja ennek a megközelítésnek és ezért sem tudnak előnyt szerezni - fejtegette az elemzés készítője.

Az látszik, hogy el kellene gondolkodni azon, mi a jelen helyzete a liberális demokráciának, mik azok, amik megvalósultak azokból az ígéretekből, amelyeket az EU-s csatlakozáskor tettek, vagy mi magyarok éreztünk bele.

Nem kellene félni attól, hogy a nyugati minta követése helyett saját narratívát állítsanak fel, pl. az antikapitalizmus, a globalizáció vagy az Európai Unió kritikája területén - vélte Lakatos Júlia. Ha ez bekövetkezne, akkor valódi versenyhelyzet teremtődne a Fidesz számára. Jelenleg ugyanis "az emberek azt érzik, hogy a kormánypártoknak van egy víziója és ez biztonságérzetet ad nekik, választóknak".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×