eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin
Close-up Of A Human Hand Stopping The Wooden Blocks From Falling On House Model
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Ha lakásbiztosítása van, ennek örülni fog

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a biztosítások piacán április 30-tól. A vagyonbiztosítási szerződéseknél maximálják a biztosításközvetítőnek kifizetett javadalmazás összegét, a jelzáloghitelezésben pedig a lakásbiztosítást a teljes termékkörből választhatják ki az ügyfelek – részletezte a nemzeti biztosítási stratégiáért felelős miniszteri biztos.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a kormány 2023. február 1-i ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött. A változások több dimenzióban jelennek meg, és nagyban érinthetik majd a lakásbiztosítási piacnak az alakulását – fogalmazott megkeresésünkre Kovács Zsolt.

Mint mondta, az egyik változás, hogy minden olyan lakáshitelnél, ami mellé kötelező lakásbiztosítást kötni, a fogyasztót teljes körűen tájékoztatni kell a választható kínálatról. Vagyis az ügyfelek szembesülni fognak a teljes körű kínálattal, amitől azt várja a szabályozó, hogy a legkedvezőbb, leginkább fogyasztóbarát megoldást tudják majd kiválasztani – magyarázta a miniszteri biztos. Ennek a platformja a piactól teljesen független, a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott összehasonlító oldal lesz (Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás Kalkulátor).

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a jelzáloghitelekhez kapcsolódó THM plafon kiszámítása során a jövőben a fedezeti ingatlanra kötött vagyonbiztosítás díját is figyelembe kell venni.

Kovács Zsolt szerint legnagyobb hatása az átszerződési lehetőségekkel kapcsolatos változás lehet. Magyarországon jelenleg 3-3,5 millió lakásbiztosítás van, ezeknek azonban nagyon kis száma frissül, találja meg évről évre a lehető legjobb megoldást. A kormányzati szándék a módosítással tehát az, hogy a háztartások figyelme ráirányuljon arra, hogy a rezsijük egy részét jelentő lakásbiztosítási költségek, időről időre, átgondolásra szorulhatnak, hiszen mindig jelenhet meg kedvezőbb megoldás – magyarázta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt években nem csak a lakások, de az építőipar árai is jelentősen megemelkedtek, és sokakat meglepetésként ér – egy-egy káresemény bekövetkezésekor –, hogy az évekkel korábban megkötött biztosításaik fedezete jóval kevesebb, mint amit egyébként a korábbi árviszonyok sugalltak. Az utóbbi változás, amellett hogy

a fogyasztói érdekeket jobban szem előtt tartó piaci helyzetet teremthet, az alulbiztosítottsági effektust is számottevően csökkentheti.

Könnyebb lesz tehát például átszerződni – értett egyet a nemzeti biztosítási stratégiáért felelős miniszteri biztos –, hiszen minden biztosító számára előírás lesz, hogy jelezze az ügyfeleinek az átszerződés lehetőségét, akik így, költségmentesen akár kedvezőbb konstrukcióra is átszerződhetnek.

A rendeletbe foglaltak 2023. április 30-ával lépnek életbe, így közel 3 hónap áll rendelkezésre a biztosítóknak az átállásra. Az említett kampányidőszak 2024 márciusban lesz először, amiről a február 15-ig kell tájékoztatás adni az ügyfeleknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×