eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Polt Péter legfőbb ügyész beszédet mond a magyar ügyészi szervezet fennállásának, az első ügyészi törvénynek a 150. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián a Legfőbb Ügyészségen 2021. június 11-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Polt Péter: hat év szabadságvesztést kér az ügyészség egy volt helyettes államtitkárra

A legfőbb ügyész Vadai Ágnes kérdésére adott válaszában nem nevezte meg a vádlottat.

Vadai Ágnes (DK) kérdezte arról Polt Pétert, hogy melyik minisztériumban, milyen szakterületen dolgozott és személy szerint ki volt az a közszereplőként is érintett helyettes államtitkár, aki ellen hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt vádat emeltek. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, a politikust és társait a Fejér Megyei Főügyészség 2,2 miliárdos hűtlen kezeléssel vádolja. A politikus tagadta bűnösségét.

Polt Péter válaszában azt nem árulta el, ki a közszereplőként is érintett helyettes államtitkár. A legfőbb ügyész szerint ellene és nyolc társa ellen a Székesfehérvári Törvényszéken hivatali visszaélés, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és hamis magánokirat-felhasználása miatt emeltek vádat – írja a 24.hu.

A volt helyettes államtitkárra a főügyészség hat évi szabadságvesztést kért, ha az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét, lemond a tárgyalás jogáról. Ugyanennyi időre tiltanák el a közügyektől, a mértékes indítványon túl a köztisztviselői feladatok ellátásától. A vádhatóság indítványozta a nyomozás során zár alá vett vagyon elvonását.

2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek nem volt szüksége, a további céggel kötött szerződésben foglaltak elvégzésére pedig sosem került sor. A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×