eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A nyugdíjpénztárak működési eredménye veszteségbe fordult tavaly

A biztosítási szektor és az önkéntes pénztárak tavaly megőrizték stabilitásukat a sokkhatások - aszály, infláció, eszközök leértékelődése és szabályozói kihívások - ellenére - összegezte Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója.

Az MNB Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésének ismertetésén kiemelte: a biztosítási szektor tőkemegfelelése 2022 végén 172 százalékos volt, ami két és félszer akkora, mint amennyit a jogszabályok előírnak.

Az ágazat díjbevétele tavaly 7,4 százalékkal 1428 milliárd forintra nőtt, ami főképp a nem életágnak - casco, kgfb és a vagyonbiztosítások - volt köszönhető.

Az önkéntes nyugdíjpénztári egyéni számlák egyenlege több mint 100 milliárd forinttal csökkent tavaly közel 1600 milliárd forintra. A szektor negatív hozammal zárta a 2022-es évet, ugyanakkor a negyedik negyedévben már elindult a hozamok emelkedése, ami idén is folytatódott - hívta fel a figyelmet.

A nyugdíjpénztárak működési eredménye veszteségbe fordult tavaly, ugyanakkor ágazati szinten megfelelő a tartalékok szintje

- erősítette meg. A jelentés alapján az ágazat eredménytermelő képessége 80 milliárd forintról 40 milliárd forint körüli szintre csökkent.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) összforgalma tavaly 20 százalékkal nőtt, döntően - 2021-hez hasonlóan - a származékos piac teljesítményének köszönhetően. A három legnagyobb forgalmú részvény továbbra is változatlan sorrendben az OTP, a Mol és a Richter volt.

A befektetési alapkezelők által kezelt vagyon 11 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva és elérte a 13 154 milliárd forintot 2022 végére; a nettó tőkebeáramlás több mint kétszerese volt az egy évvel korábbinak.

Az ügyvezető igazgató közölte, hogy az MNB tavaly több mint 471 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki, összesen húsz eljárást indított.

A pénzpiaci és a biztosítási közvetítőknél tovább folytatódott a konszolidáció: csökkent a létszám, ugyanakkor a közvetített szerződések száma és értéke is nőtt.

A nem bankcsoporti pénzügyi vállalkozások eredménytermelő képessége az extraprofitadó miatt csökkent tavaly, ugyanakkor a mérlegfőösszegük összességében 15 százalékkal bővült.

Nagy Koppány, a biztosítási- és pénztárfelügyeleti igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a biztosítási szektor díjbevétele ugyan dinamikusan nő, de a GDP-hez képest szerényebb mértékben, így elmarad az MNB korábbi előrejelzéséhez képest.

Laki Gábor a tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a pénzügyi vállalkozások több mint 80 százaléka nyereségesen működött, adózott eredményük pedig 72 milliárd forint volt 2022-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×