eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Driving car at motorway at high speed
Nyitókép: Darwel/Getty Images

Ámokfutók a magyar utakon – most kiderült, hányan ülnek börtönben

Gyorshajtás miatt senki sincs börtönben, legalábbis látszólag.

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban több baleset is történt Budapest útjain, még mindig bőven akadnak olyanok, aki a KRESZ-t semmibe véve közlekednek. A legtöbbek egy tetemes pénzbírsággal megúszhatják a gyorshajtást, ha nem visszaesők, de a közlekedési szabályok áthágása ennél súlyosabb büntetést maga után vonhat.

Magyarországon a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatása szerint 568-an – közülük nyolcan nők – töltik jogerős szabadságvesztés-büntetésüket valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt – írja a Magyar Nemzet, megjegyezve: gyorshajtás miatt senki sem ül börtönben, legalábbis látszólag.

A fenti számokat illetően hozzáteszik, hogy 568-nál minden bizonnyal többen ülnek a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben valamilyen közlekedési bűncselekmény miatt, ám az elítélteket a terhükre rótt legsúlyosabb bizonyított bűncselekményük alapján tartják nyilván. A börtönben ülő gyorshajtást elkövetők pedig rendszerint több bűncselekményt is elkövetnek – olvasható.

A járművezetés ittas állapotban az egyik legnagyobb számban előforduló közlekedési bűncselekmény ma hazánkban: 292 elítélt tölti ezért a büntetését.

Az ittas járművezetés alapesetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ám ha a baleset vétlen áldozata nyolc napon túl gyógyuló vagy súlyosabb sérülést szenved, illetve elhalálozik, valamint ha halálos tömegszerencsétlenség történik az ittas sofőr hibájából, a vétkes kettőtől nyolc évig, vagy akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Hasonló mértékű büntetésekre számíthatnak azok is, akik bódult (kábítószertől befolyásolt) állapotban vezettek, vagy drogok hatása alatt okoztak közlekedési balesetet. Ilyen okból jelenleg 39-en raboskodnak a hazai fegyintézetekben. Közülük négyen ittasak is voltak egyben.

A második leggyakoribb közlekedési bűncselekmény, amiért ma letöltendő szabadságvesztésüket töltik, a járművezetés eltiltás hatálya alatt – teszik hozzá. A jogalkotók 2021. május 14-től bűncselekménnyé minősítették és máris 158-an töltik emiatt jogerős szabadságvesztésüket. A nagy nyilvánosságot kapott legutóbbi száguldozó, az M2-es sztráda ámokfutója egyebek mellett ezt a bűncselekményt is elkövette.

Nem marad megtorlatlanul, ha valakit eltiltanak a vezetéstől (elveszik a jogosítványát), és mégis vezet, a bíróság jogerős tiltása ellenére ült a volán mögé három év szabadságvesztéssel büntethető.

A teljesség igénye nélkül közúti baleset okozása 18 fő, közúti veszélyeztetés 17 fő, segítségnyújtás elmulasztása 16 fő, közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt 17 fő, míg cserbenhagyás miatt hat fő tölti a büntetését. Ugyanakkor járművezetés tiltott átengedése miatt egy fő ült börtönben.

Az 568 elítéltből többszörös visszaeső: kilencven fő, visszaeső: hatvan fő, első bűntényes: 72 fő, valamint erőszakos többszörös visszaeső: egy fő és többszörös különös visszaeső: egy fő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×