eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A klímaváltozás már nem a "habókos zöld szervezetek magánügye"

A nyugati társadalmak csak a közelmúltban ismerték fel, hogy jelenlegi életvitelük már nem tartható fenn huzamosabb ideig - véli a Védegylet alapítója, aki szerint a globális rendszerekkel kapcsolatos problémák már nem csak a környezetvédő szervezetek ügye, és ezt kezdik felismerni az emberek is.

Illúzió az az elgondolás, miszerint a fejlett világ jelenlegi életformáját olyan módon lehet fenntartani, hogy a természeti rendszerek teljesítőképességét ne haladja meg - mondta az InfoRádiónak Jávor Benedek.

A Védegylet alapítója szerint ma már az a kérdés, hogy milyen az a társadalom, ami tagjainak szükségleteit és igényeit úgy tudja kielégíteni, hogy az a társadalom boldognak és elégedettnek mondja magát - ezt kell hangsúlyozni, nem pedig azt, hogy a mai rendszerrel szemben lehet-e olyan alternatívát felmutatni, ami nem elsősorban az önkorlátozást hangoztatja.

A biológus úgy véli: a fejlődő világ millióinak alternatívát kell felkínálni, hogy ne járják be ugyanazt a téves és fenntarthatatlan fejlődési pályát, amit az európai és amerikai országok bejártak.

A szakértő hangsúlyozta: az elmúlt néhány évben a döntéshozókon kívül az egész társadalom ráébredt arra, hogy a klímaváltozás és a globális rendszerekkel kapcsolatos problémákat már nem lehet csak a habókos zöld szervezetek magánügyének tekinteni.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×