eur:
394.39
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Ügyfélfogadás az okmányirodában a nyíregyházi városházán 2014. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Változnak a névviselés szabályai

Törvénymódosítási javaslattal rendeznék a családi név változtatását.

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az anyakönyvezéssel összefüggő törvényeket módosítaná, miután – a névváltoztatási ügyekben illetékes fővárosi kormányhivatal bevonásával – megvizsgálta a névviselést érintő adateltérések okait, lehetséges megoldásait. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendeznék a családi név (vezetéknév) korrekcióját, de lenne változás az utóneveknél is − írja a 24.hu.

Például azokban az esetekben, amikor egy állampolgár az anyakönyvbe korábban bejegyzett „ä” betű, majd annak mellőzése miatt eltérő névvel szerepel különböző nyilvántartásokban. Az „ä” betű helyett eltérő betűvel bejegyzett családi, házassági nevet viselő kérheti a saját vagy az egyenesági felmenője születési anyakönyvi bejegyzésébe bejegyzett „ä” betű bejegyzését.

Ha az érintett úgy nyilatkozik, hogy az anyakönyvbe korábban bejegyzett „ä” betűt tartalmazó családi nevet nem kívánja viselni, vagy nem tesz nyilatkozatot, az „ä” betű anyakönyvbe történő bejegyzését mellőzni kell.

Akinek eltér a születési anyakönyvben és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő neve, kérheti, hogy a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványa alapján, a kért formában használhassa nevét. A születési nevet érintő adatváltozást az elektronikus anyakönyvbe bejegyzik. A szülő névváltoztatása a nevét viselő kiskorú gyermeke nevére is kiterjed.

Főszabály szerint jövőben két utónevet lehet bejegyezni az elektronikus anyakönyvbe. Akinek a régebbi anyakönyvében kettőnél több utóneve van, el kell majd döntenie, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban melyik kettőt akarja használni.

Navracsics Tibor minisztériumának javaslata szerint a keletkezési évet követően 30 évvel válik bárki számára kutathatóvá egy halotti anyakönyv. Ez a születési anyakönyv esetében 110 év, házassági anyakönyvnél 86 év lenne.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×