eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Gyurcsány lemondása fokozott politikai bizonytalanságot teremt"

Gyurcsány Ferenc váratlan lemondási nyilatkozata fokozott politikai bizonytalanságot teremt Magyarországon, amelynek gazdaságát egyre mélyülő recesszió sújtja, fizetőeszköze meggyengült és államkötvénypiaca nem működik - olvasható a The Wall Street Journal online kiadásában.

Az új kormányfő heveny gazdasági válságot és mélyen elégedetlen választókat örököl, és nagy piaci nyomás fog nehezedni rá, hogy fájdalmas kiadáscsökkentő intézkedéseket és gazdasági változtatásokat hajtson végre a következő egy évben.

A rangos üzleti napilap szerint Magyarországot sokan a globális gazdasági válság által leginkább sújtott közép-kelet-európai országok közé sorolják, ahol égető szükség van a határozott pénzügyi intézkedésekre.

Mindennél világosabb volt, hogy a Gyurcsány-kormány nem képes kezelni a költségvetés szerkezeti kérdéseit, így a miniszterelnök bejelentése, hogy távozik, egyáltalán nem kedvezőtlen fejlemény - mondta az újságnak Ambrus Gábor, a 4Cast londoni online pénzügyi elemző cég szakértője. Mint hozzátette, csak az idő lesz a megmondhatója, hogy a mostani változás hoz-e bármilyen javulást Magyarországnak, "túl sok a buktató és nincs lehetőség hibázni".

A The Wall Street Journal szerint egyre inkább túlzóan optimistának tűnik a magyar kormánynak az a becslése, hogy a GDP 3,5 százalékkal fog idén zsugorodni.

Elemzők szerint az idei zsugorodás várhatóan 5 százalék körül fog alakulni, ezért legalább 150 milliárd forint további kiadáscsökkentés válik szükségszerűvé. Az új kormányfőnek teljes erővel a fékre kell lépnie, és határozottan vissza kell fognia a minisztériumok kiadásait - idézte a lap Barcza Györgyöt, a K & H Bank budapesti elemzőjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×