életmód

Milliókat érhet egy megsárgult OTP betétkönyv

2010. december 15., szerda 8:20     InfoRádió / penzcentrum.hu
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Majd fél évszázada, 1961 elején vezette be az Országos Takarékpénztár a gépkocsi-nyereménybetétkönyveket. Akkoriban ez a lépés nemcsak a betételhelyezés egy újabb formáját, hanem a személyautóhoz jutás reményét is jelentette az ügyfeleknek, sokan jobban várták a nyertes betétkönyvek sorszámát, mint a lottószámokat.
 

1

A betétkönyvek tulajdonosai között minden hónapban a kisautó kategóriából sorsolnak ki gépkocsikat. Novemberben két darab Chevrolet Spark (listaár: 2 209 000 forint) és öt Peugeot 107-es (listaár: 2 490 000 - 2 600 000 forint) talált gazdára.

Az OTP Bank fiókjaiban és a postákon 5 ezer, 10 ezer, 20 ezer és 50 ezer forintos címletekben lehet gépkocsinyeremény-betétkönyveket váltani. Ezek segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a betétkönyv tulajdonosa valamelyik sorsolásra kerülő autót megnyerje. A nyerési esély a címlet értékével arányosan növekszik, az 50 ezres címlet tízszeres nyerési esélyt jelent.

Az OTP Bank által a múlt hónapban kisorsolt személyautók a Pénzcentrum.hu számításai szerint listaáron 16,978 millió forintot érnek, miközben a tízmilliárdos állomány évi 1,8 százalékos kamat mellett havonta csak 15 millió forintot (vagyis éves szinten 180 millió forintot) hoz. Ez azt jelenti, hogy az OTP Bank novemberben vagy bukott közel kétmillió forintot a gépkocsi-nyereményeken, vagy a volumennek köszönhetően körülbelül 11,5 százalékos flottakedvezménnyel jut az autókhoz.

1961 augusztusától napjainkig összesen 90 986 gépkocsit sorsolt ki a bank, eddig 724 darab nyereményért nem jelentkeztek, ami a nyertesek 0,8 százalékát jelenti (az át nem vett gépkocsi-nyeremények jegyzékét itt találja).

A gépkocsi-nyereménybetétkönyvek száma mára megközelíti a 900 ezret, összértékük meghaladja a 10 milliárd forintot. A közel 900 ezer betétkönyv több mint fele ötezer forint címletű, több mint negyede tízezer forint névértékű, kicsit kevesebb, mint 10-10 százaléka 20 és az 50 ezer forintos címletű betétkönyvek aránya. A gépkocsi-nyereménybetét olyan termék, amelynek kamatából (az érvényben lévő hirdetmény szerint évi 1,8 százalék) a bank nyereményalapot képez. A betétben elhelyezett összeg mindezek mellett bármikor hozzáférhető, olyan, mintha egy egyhónapos lekötés lenne, azzal az eltéréssel, hogy nem kamatot, hanem nyerési esélyt kínál az ügyfeleknek.

Az összegyűlt nyereményalapból közjegyző jelenlétében minden hónapban gépkocsikat sorsol ki a bank. A sorsolás minden hónap 15-én (munkaszünet esetén az azt követő munkanapon) történik. A sorsoláson mindazok a gépkocsi-nyereménybetétkönyvek részt vesznek, amelyek a sorsolás hónapját közvetlenül megelőző teljes naptári hónapon át megszakítás nélkül forgalomban voltak. Amennyiben a betétkönyv a sorsolási időszak elteltével nem szűnik meg, folyamatosan jogosult az újabb sorsolásokon való részvételre.

A sorsolás eredményét, valamint a nyereményalap képzésére szolgáló kamat mértékét két országos napilapban, valamint az OTP Bank fiókokban és a postahelyeken hirdetmény formájában közzéteszi a hitelintézet. A kamatok és a sorsolás eredménye ezenkívül a bank honlapján is megtekinthető. A betétkönyv számának beírásával az is lekérdezhető, hogy az adott betétkönyv nyert-e.

Az utólag jelentkező nyertesek a kisorsolt személygépkocsi sorsolás időpontjában érvényes árára tarthatnak igényt. A kisorsolt betétkönyvvel, vagy az azt helyettesítő igazolással a további ügyintézésre a betétkönyvet kiállító helyhez kell fordulni. Azokat a nyereményeket, amelyekért a betétkönyv tulajdonosa nem jelentkezik, nyilvántartja a bank, mert a nyeremény iránti igény nem évül el.

A 2006. augusztus 31-ig nyitott gépkocsi-nyereménybetétek 2006. augusztus 31-ét követően kisorsolt első nyereménye mentes a kamatadó alól. A kamatadó bevezetését megelőzően nyitott, de azóta már egyszer nyertes betétkönyvek következő nyereménye; illetve a 2006. szeptember 1-e után nyitott betétkönyvek nyereménye után (a sorsoláskor) a bank fizeti meg a kamatadót, így a nyeremény után a nyertes ügyfélnek sem bevallási, sem adózási kötelezettsége nincs.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.07. Vasárnap, 18:00
2016.02.07. Vasárnap, 18:00
Nagy Károly virológus,a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz