életmód

Változtatnak a kólarecepten

2012. március 10., szombat 8:45     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Megváltoztatja népszerű üdítője receptjét a Coca-Cola és a Pepsi, hogy az új kaliforniai szabályozásnak megfelelően ne kelljen rákkockázatra figyelmeztető felirattal ellátnia kólásdobozait és -palackjait.
 

1

Az új recept szerint a kóla karamellszínezékében csökkentették a 4-metil-imidazol (4-MEI) vegyi anyag mennyiségét, amely Kalifornia államban a rákkeltő anyagok listájára került.

Kaliforniában már árulják az új recept szerint készült kólát, és forgalmazását az egész Egyesült Államokban tervezik.

A két nagy üdítőgyártó és az ágazatot képviselő American Beverage Association ugyanakkor cáfolta, hogy egészségügyi kockázata lenne a kólának.

A 4-MEI vegyi anyag egy tanulmány szerint egerekben és patkányokban rákkeltőnek bizonyult, ugyanakkor azt nem igazolták, hogy az emberi egészségre is veszélyes volna - közölt az American Beverage Association. A szervezet jelezte, hogy a hozzá tartozó vállalatok továbbra is alkalmaznak karamellszínezéket a termékeikben, ugyanakkor ügyelnek arra, hogy az megfeleljen az új kaliforniai szabályozásnak.

"A fogyasztók nem fogják észrevenni a változást, és semmiféle egészségügyi kockázat miatt nincs okuk az aggodalomra" - fogalmazott a szövetség közleményében.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint egy nap több mint ezer doboz Coca-Cola vagy Pepsi elfogyasztására lenne szükség ahhoz, hogy egy ember ugyanazt a dózis vegyi anyagot kapja, amit a kísérleti állatoknak adtak.

A Coca-Cola és a Pepsi a recept megváltoztatását azzal magyarázta, hogy azzal hatékonyabbá teszik az üdítő gyártását. A BBC honlapjának értesülése szerint a Coca-Cola közleményében azt is leszögezte, hogy Európában nem változtatnak a gyártási folyamaton. Az üdítőgyártó hangsúlyozta: Kalifornián kívül egyetlen szabályozó szerv sem tekinti problémának a karamellszínezékben használt 4-MEI mennyiségét.

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.12. Péntek, 18:00
2016.02.12. Péntek, 18:00
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Front page
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.

Add a Startlaphoz