gazdaság

Ha lehet, nem vásárol a magyar

2012. április 12., csütörtök 11:00     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Mélyponton a vásárlási hajlandóság a GfK Hungária felmérése szerint, mivel a családok többsége reáljövedelmének csökkenésére számít.
 

1

A GfK közleménye szerint, jóllehet az év első negyedében a fogyasztói bizalom indexe újra emelkedett, és a fogyasztói várakozások is javultak, a kereskedelem számára nem kecsegtet túl sok jóval az a tény, miszerint a vásárlási hajlandóság a valaha mért legalacsonyabb szintre süllyedt az első három hónapban.

Lényegében változatlanok a munkanélküliségre vonatkozó és inflációs várakozások is, s a többség úgy gondolja, családjának reáljövedelme idén csökkenhet.

A komplex fogyasztói bizalom index (FBI) értéke az év végi tendenciát megtörve, 2012 első negyedévében közel 8 pontnyit emelkedett, és jelenleg 125,3 ponton áll. A fogyasztói várakozások index (FVI) esetében is emelkedés figyelhető meg az év első három hónapjában: az index csaknem 30 ponttal 148,8 pontra nőtt. E növekedés oka, hogy javult mind a háztartások várt pénzügyi helyzetének, mind az ország várt gazdasági helyzetének megítélése, utóbbi esetében különösen a rövid távú, vagyis 12 hónapra vonatkozó várakozások javultak nagyobb mértékben.

A vásárlási hajlandóság index (VHI) január-március időszakban utoljára a tavalyi év elején látott mértékben - 16 ponttal - csökkent, és 99,2 ponton állt meg 2012 márciusában.

A közleményben idézett Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója szerint, ez a valaha mért legalacsonyabb érték, és a kereskedelem szempontjából nem feltétlenül biztató. A három index időben egymáshoz viszonyított alakulását tekintve szembeötlő a fogyasztói várakozások és a vásárlási hajlandóság egymástól elválása, a vonatkozó indexértékek vonalának egyfajta "ollóként" nyílása az aktuális negyedévben.

A munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések 2012 márciusában hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: a lakosság több, mint fele, 51 százaléka számít a munkanélküliség növekedésére, míg korábban 54 százalékuk vélekedett hasonlóképpen.

A reáljövedelem csökkenésétől tartunk

Lényegében az inflációs várakozások sem térnek el az előző negyedévben mért eredményektől, mert a lakosság túlnyomó része - tízből kilencen - továbbra is az árak emelkedésére számít. A válaszadók átlagosan 9 százalékos növekedést várnak az elkövetkező 12 hónapban.

A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások továbbra is kedvezőtlenek: a megkérdezettek közel kétharmada, 66 százaléka az inflációnál kisebb mértékű növekedéssel számol, vagyis reáljövedelmük csökkenését prognosztizálják.

A közlemény szerint a hitelfelvételi kedv lényegében nem változott: a lakosság 21 százaléka gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, a korábbi 23 százalékkal.

A megtakarításokról alkotott vélemények nagy mértékben romlottak az előző negyedévhez képest: a válaszadók 39 százaléka bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy korábban tervezett vásárlásra felhasználja-e megtakarításait, míg 27 százalékuk szerint most egyáltalán nem érdemes nagyobb háztartási eszközt vásárolni.

Ötvenhét százalékra csökkent a lakásvásárlást érdemesnek tartók aránya, miközben a lakosság mintegy fele, 54 százaléka tartja jó befektetésnek a lakásvásárlást.

A lakás eladására mindössze 6 százalék tartja alkalmasnak a jelenlegi időpontban a körülményeket - közölte a GfK Hungária.
Kapcsolódó hanganyagok:

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.12. Péntek, 18:00
2016.02.12. Péntek, 18:00
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BUX 22,536 -1.5%
MOL 13,555 -1.5%
MTELEKOM 387 -0.8%
OTP 5,750 -2.0%
RICHTER 4,963 -1.6%
Záróárfolyamok (2016.02.11)
EUR/HUF311.21
USD/HUF274.89
GBP/HUF398.16
CHF/HUF282.59
EUR/USD1.1316
Forrás: www.portfolio.hu 

Add a Startlaphoz