eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagyobb beleszólást kap a kormány a bankok ügyeibe - lapszemle

A Népszabadság információi szerint a jelenleginél lényegesen nagyobb beleszólást kaphat az állam a bankok ügyeibe. Egy most készülő és a kormány tervei szerint még ebben a ciklusban a parlament elé kerülő törvényjavaslat bizonyos esetekben korlátozná a menedzsment-, illetve a tulajdonosi jogokat a pénzintézeteknél, sőt az állam közvetlenül is átvehetné az irányítást.

A lap szerint ilyen beavatkozásra akkor kerülhetne sor, ha a felügyeleti szervek (pénzügyi felügyelet, jegybank, Pénzügyminisztérium) rendszerszintű kockázatot észlelnek, például a rossz hitelek felszaporodását vagy nem megfelelő tőkehelyzetet. A törvénytervezet meghatározza, hogy mikor és milyen mértékben léphet közbe az állam, intézkedési lehetőségei az egyes termékeknél történő beavatkozástól az átszervezésen át a végső, csődközeli helyzetben akár a részleges vagy a teljes államosításig terjedhetnének.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az illegális játékszervezésnek, valamint a kaszinók érdekeinek kedvez a tavaly decemberben elfogadott, pókertörvény néven elhíresült új szabályozás. A jogszabály-változtatás szerint májustól a kártyatermeknek negyvenszázalékos adót kell fizetniük a játékból származó bevételeik után, egy teremben legalább öt, legfeljebb tíz asztal lehet, egy asztalnál maximum tíz játékos ülhet. Korlátozzák a játékok nevezési díját, és előírják, hogy a nevezési díjak nyolcvan százalékát ki kell osztani a játékosok között. Míg a törvénymódosítás első változatában szerepelt, hogy a pókeradóból befolyt félmilliárd forintból a szegények bankját finanszírozná az állam, az elfogadott jogszabályból kimaradt ez a tétel. A szocialista kezdeményezés nyomán létrejött törvénymódosítás a szakma szerint ellehetetleníti a kisebb kártyatermek üzemeltetőit, akik emiatt a köztársasági elnökhöz fordulnak.

Az index.hu arról ír, hogy egy alá nem írt parancs alapján került ki a Honvédelmi Minisztérium honlapjára, hogy a honvédség vezérkari főnöke születésnapja alkalmából ajándékot adott az 1956-os megtorlások egyik vérbírójának. A HM szerint Mátyás Miklóst végül nem hívták meg az ünnepségre, csupán hat másik nyugalmazott tábornok kapott elismerést Tömböl Lászlótól.

A Világgazdaság szerint ismét szabadon eladható a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedő, az EMFESZ Kft. a svájci Zug legfelsőbb bíróságának döntése alapján. A lap emlékeztet arra, hogy a bíróság tavaly ideiglenes intézkedésként az EMFESZ korábbi tulajdonosa, a Mabofi kérésére befagyasztott minden, a cég tulajdonosi viszonyaival kapcsolatos ügyletet. A cég tavaly áprilisban a Mabofi állítása szerint tudta nélkül és érdekei ellenében cserélt gazdát. Az EMFESZ újbóli eladhatósága azért fontos, mert a cégnek nincs hosszú távú gázszállítója, és stabil gázellátása szorosan összefügg azzal, hogy az orosz Gazprom által elfogadott tulajdonos kezében van-e.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a bankok többsége ugyan állítja: a lakossági hitelezést szigorító új szabályok a jelenlegi gyakorlathoz képest nem igazán hoznak jelentős változást, ám a hitelközvetítők másként látják a helyzetet. Jelentősebb például az aggodalom a hitelkiváltások jövőbeli alakulása miatt. A változás ahhoz is vezethet, hogy a korábban hitelképes adós nem számíthat banki forrásra. A már hatályban lévő banki magatartási kódex sem biztosan növeli a hitelhajlandóságot. Annyit azonban biztosan sikerült elérniük a jogalkotóknak, hogy idén - a korábbi évek gyakorlatától eltérően - szinte egyáltalán nem drágultak a hitelintézeti szolgáltatások.

A portfolio.hu a Bloomberg felmérésére hivatkozva arról ír, hogy három év óta először ismét felülkerekedhetnek az idén a pénzügyi befektetéseken a nyersanyagok. Az olaj, kukorica, arany és palládium árfolyama 17 százalékot emelkedhet az idei évben, derül ki a 2009-es legsikeresebb nyersanyagpiaci előrejelzők várakozásaiból. A nyersanyagpiaci emelkedést a globális gazdasági fellendülés gerjesztheti majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×