eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Kevesebb pénzt kaphat Budapest - lapszemle

A Népszabadság szerint drámai forráselvonással számolhat jövőre Budapest, míg a Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, tovább csökkennek a keretszámok a felsőoktatásban.

Csaknem 100 milliárd forinttal kevesebb központi forráshoz juthat jövőre Budapest - írja a Népszabadság. A lap információja szerint a fővárosi önkormányzat 50 milliárddal, a kerületek 47 milliárd forinttal számíthatnak kevesebbre 2103-ban, mint ebben az évben.

A fővárosi önkormányzat, amely eddig 180-200 milliárd forint működési keretből gazdálkodott, bevételeinek negyedét vesztené el - idézi a Népszabadság azt a minisztériumi modellszámítást, amelyet a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége küldött szét véleményezésre a kerületi önkormányzatoknak. Az állam 2013-ban egyetlen forinttal sem kívánja támogatni a helyi közösségi közlekedést, noha a BKV működtetéséhez a társaság saját bevételén kívül 73 milliárd forint közpénzre lenne szükség - áll a lap írásában.

Az önfenntartó felsőoktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy 2013-ban tovább szűkítsék az állami ösztöndíjas férőhelyek számát - mondta Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár a Magyar Nemzet szerdai számában. A helyettes államtitkár szerint a jogász- és közgazdászképzésekben jövőre már valószínűleg egyáltalán nem lesz ösztöndíjas hely, hiszen ezek a szakok a felvételi adatok alapján a piacról is képesek eltartani magukat. Ugyanakkor a műszaki és természettudományos képzések keretszámainak meghatározásakor további egyeztetésekre lesz szükség.

Az elmúlt évtized sokak szerint Kína évtizede volt. Kína eddig hihetetlen ütemben fejlődött, 2002 óta folyamatosan tíz százalék körül nőtt a GDP, az elmúlt tíz évben ötszörösére, 1100 dollárról 5500 dollárra emelkedett - olvasható az Index.hu-n. Mára ez a tempó lassult, ráadásul az országot a túltermelés és az ingatlanpiac összeesése is veszélyezteti. Kína a napokban ünnepelte a népköztársaság kikiáltásának 63. évfordulóját, a vezető párt közelgő 18. kongresszusa pedig vezetőváltást hozhat. Az Index nagyképes galériában Kína folyói mentén mutatja be az elképesztő növekedést, és hatásait a környezetre.

A Pénzcentrum.hu azt vizsgálja, ki jár jól 2013-ban az adózással. A magasabb jövedelmű családokat támogatja a kormány a központi költségvetésből a személyi jövedelmek szuperbruttósításának teljes eltörlésével, az alacsonyabb keresetűeket a munkáltatók "jóindulatára" bízza. Az adóalap-kiegészítés teljes eltörlése azoknak kedvez, akik bruttó 202 ezer forintnál többet keresnek havonta. Tovább növekedhet a szakadék az átlag alatti, illetve az átlag fölötti jövedelműek között. A jómódúaknak kedvez a kormány azzal is, hogy a családi adóalap-kedvezményből nem vezeti ki a szuperbruttósítást, emiatt további tízmilliárdok vándorolnak a költségvetésből a jómódúak zsebébe.

A tegnapi zárószavazást követően már csak a kihirdetés választja el a munkahelyvédelmi akciótervet az indulástól. Jönnek az új kisvállalkozói adók, s a valamilyen szempontból korábban hátrányosan megkülönböztetett munkavállalók után kedvezményeket lehet igénybe venni - írja a Napi Gazdaság.

A Portfolio.hu szerint befektetők fókuszába kerülhet ma a Telekom. A MetroPCS Communications tárgyalásokat folytat az amerikai T-Mobile felvásárlásáról - tudta meg a Bloomberg. A MetroPCS meg is erősítette a híreket, aminek hatására részvényei több mint 18 százalékkal ugrottak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×