eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jövő héten tárgyalnak a devizahitelekről

Jövő héten kezdheti meg a kormány és a Bankszövetség a lakáscélú devizahitelek kivezetését célzó javaslatok kidolgozását. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak nyilatkozva higgadt tárgyalást ígért.

Ki kell vezetni a devizahiteleket a magyar pénzügyi rendszerből, de a kormány még tárgyal ennek módjáról - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádió reggeli műsorában.

"Most Magyarország erős, ezért nem egy végtörlesztés típusú megoldást javaslunk, hanem egy nyugodt, higgadt tárgyalást, ami nemcsak egy csoportját segíti meg a devizahiteleseknek, hanem magát az intézményt is megszünteti. Amíg devizahiteles konstrukció létezik a lakáspiacon Magyarországon, addig a magyar pénzügyi rendszer sincs biztonságban, tehát ami most fönnáll, az rossz a családoknak és rossz az egész magyar gazdasági rendszernek" - mondta a kormányfő.

A Kúria nemrég született határozata nyomán Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt héten a Hír TV-nek nyilatkozva jelentette be, hogy a kormányzat keresi a devizahitel-szerződések jogszabályi módosításának lehetőségét.

Ekkor még azonban nem lehetett tudni, hogy mindez az összes devizahitelre, vagy csupán a lakás-hitelekre vonatkozik. Az OTP-részvények árfolyamára mindenesetre negatívan hatott a hír. Igazi árzuhanást mégis az okozott, hogy Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója néhány nap alatt 11 milliárd forintnyi részvényét dobta piacra. Emögött többen az újabb devizahiteles mentőcsomagot sejtették, a Magyar Nemzet pedig a bankvezér betegségéről és visszavonulásáról írt, de Csányi Sándor szerdán mindkettőt cáfolta, mondván, hogy agrárberuházásaihoz volt szüksége a pénzre és visszavonulását sem tervezi.

"Olyan megoldás nem születhet devizahiteles ügyben, amit az OTP-bank ne tudna túlélni. Úgy, hogy még megfelelő tőkéje is van. Lehet, hogy akkor nem akvirálunk" - nyilatkozta.

Nem sokkal később kiderült, hogy a kormányülésen elhalasztották a döntést, a kabinet viszont kimondta, hogy ki kell vezetni a lakáscélú devizahiteleket a hazai piacról. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meg is kezdte a tárgyalást a Bankszövetséggel. A felek abban maradtak, hogy jövő héten kezdhetik meg a konkrét javaslatok kidolgozását.

Varga: Túlzóak a becslések

Arra kell törekedni, hogy a lehető legkorábbi időpontban le lehessen zárni a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetésének kérdését - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Portfolio.hu-nak. Varga Mihály szerint senki sem akarja a magyar bankrendszert tönkretenni, senkinek sem érdeke, hogy ennek a rendszernek a stabilitása meginogjon, vagy megboruljon, ezért a kormány ésszerű megállapodásra törekszik, ésszerű határidőt szeretne arra, hogy megtörténjen a devizaalapú lakáscélú jelzáloghitel kivezetése. Hozzátette: túlzóak azok a becslések, amelyek szerint hirtelen majd több mint 3 milliárd eurós veszteség jelenik meg a banki mérlegekben.

Varga Mihály elmondta: a társadalmi igazságosság jegyében döntött a kormány úgy, hogy a forintban eladósodott lakáshitelesek összességében nem járhatnak rosszabbul, mint a devizában eladósodottak.

Évekig eltarthat, amíg a magyar pénzügyi rendszerből kivezetik a lakáscélú devizahitel intézményét, amit majd a hitelezőkkel folytatandó tárgyalások előznek meg - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Bloomberg hírügynökségnek. Hozzátette: a kormány le akarja rövidíteni a jelzáloghitelek átlagosan 11 éves futamidejét, és meg akarja akadályozni a devizahitelek "elburjánzását".

Az államtitkár szerint "nem a végtörlesztéshez hasonló megoldásra kell számítani, az összehasonlítás erősen túlzó". Közölte: "a cél a devizahitelek forinthitelekre történő átváltása. Reálisan nézve a folyamat évekig tarthat, és ha sikerül felére csökkenteni az átlagos futamidőt, akkor már elértünk valamit".

Az Együtt-PM szövetség azt javasolja, hogy a banki különadóból írják le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét. Bajnai Gordon, a szövetség vezetője szerint az árfolyamgát volt az egyetlen kormányzati intézkedés, amely átmeneti segítséget jelentett a devizahiteleseknek, ugyanakkor ez is ketyegő bomba, amit hatástalanítani kell.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×