eur:
394.95
usd:
363.41
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Rétvári: átláthatóbb lesz a kisebb parlament

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával.

Rétvári Bence úgy értékelte: a változtatásoknak köszönhetően magasabb színvonalú munka várható és a kevesebb képviselő, a kisebb összegű költségtérítés az állampolgárok számára is kisebb költségeket jelent majd.

Rétvári Bence felidézte: az alaptörvény rögzíti, hogy az új magyar parlament képviselőinek a száma nem lehet több 200-nál. Az idei választáson így 199 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe a szavazópolgárok.

Az előkészítő munkálatok megkezdődtek, az alsóházi termet már lezárták, zajlanak az átalakítások és a parlament január végén-február elején a felsőházi teremben kezdi meg a munkát.

Hozzátette: az uniós átlagot nézve a jelenlegi létszám nagyobb, mint az uniós tagállamok jelentős részénél a lakosság arányához viszonyítva. Rétvári Bence szerint bár nagy konszenzus övezte a kisebb parlament létrehozását, a döntés a végül mégsem született meg: a szocialisták és a liberálisok részéről "népszerű ígéret volt" csak, de nem gondolták komolyan, sőt az MSZP-SZDSZ-kormány idején vált lehetővé, hogy polgármesterek, önkormányzati tisztviselők is lehessenek országgyűlési képviselők.

Az államtitkár kitért arra, hogy a jelenlegi kabinet magán kezdte a spórolást, és már az önkormányzati választásokon is kisebb létszámú képviselő-testületeket választottak, a képviselők száma 28 ezerről 19 ezerre csökkent.

Rétvári Bence emlékeztetett: nagymértékben szigorították a szabályokat, nem lehet képviselő az, aki polgármesteri tisztséget, önkormányzati tisztséget tölt be.

A politikai álláshalmozás, azaz, hogy valaki országgyűlési, önkormányzati képviselőként és polgármesterként is vett fel fizetést, megszűnik - rögzítette. Rámutatott, hogy így jobban tudnak majd koncentrálni a következő Országgyűlés képviselői a parlamenti munkára, professzionális képviselők lesznek, s a különböző ágazati, területi érdekek, egyes szakmai csoportok részérdekei kevésbé fogják befolyásolni a parlamenti döntéshozatalt. Ezáltal a képviselői fizetések mintegy fele spórolható meg, és a költségtérítés rendszerét is átalakították, itt is kisebb lesz a költés - mondta.

Az államtitkár kiemelte az idei év változásai közül, hogy sem megyei kormánymegbízottak, sem járási kormányhivatalok vezetői nem lehetnek országgyűlési képviselők.

A pártok finanszírozásánál fontos módosulásnak nevezte, hogy kampányévben megemelkedett a költési plafon, jelöltenként egymillióról ötmillió forintra, az állam támogatást ad azoknak, akik a kellő mértékű támogatást megszerezték, és akik a 2 százalékot elérik, azoknak nem is kell ezt visszafizetni. Elszámolnia viszont mindenkinek kötelező lesz - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×