eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tovább maradhat a világűrben a Swarm műholdtrió

A korábban tervezettnél tovább vizsgálhatja a Föld mágneses mezejét az Európai Űrügynökség (ESA) Swarm (Raj) földmegfigyelési küldetésében résztvevő három műhold.

Ezt Roger Haagmans kutató jelentette be csütörtökön egy koppenhágai konferencián. Mint mondta, a tervezett négy évnél tovább, akár tíz évig is vizsgálhatják a műholdak a létfontosságú védőpajzsot, amely a világűrből érkező veszélyes elemeket tartja távol a bolygótól.

Az Alpha, Bravo és Charlie nevet viselő műholdak 2013 novembere óta vannak úton, 500 kilométeres magasságból vizsgálják a mágneses mező erősségét, irányát és változásait. A három műholdat egy-egy, egymást kiegészítő műszersorozattal szerelték fel, többek között magnetométerrel, gyorsulásmérőkkel, elektromostér- és plazmaműszerekkel, csillagkamerákkal és GPS-vevőkkel. E felszereléssel a Swarm hozzájárul az ionoszféra, a termoszféra és az űridőjárás pontosabb megismeréséhez is, de a program fő célja a geomágneses tér eredetének és változásainak alaposabb feltárása.

A tudósok várakozásaiknak megfelelően eddig megállapították, hogy a mágneses mező ereje gyengül, de nem mindenütt egyenlő mértékben.

Az ESA földmegfigyelési küldetésében magyarok is részt vesznek. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének kutatói a mágneses tér és az energikus részecskék fluxusát (áramlását) mérő műszerek adatainak tudományos feldolgozásában működnek közre.

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×