eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ennyi pénzbe kerülne a két Korea egyesítése

A dél-koreai pénzpiacokat felügyelő bizottság (FSC) becslése szerint legalább 500 milliárd dollárba kerülne a két Korea egyesítése, figyelembe véve a két ország lakosságának életszínvonala közötti különbséget.

Húsz évre lenne szükség ahhoz, hogy Észak-Koreában a jelenlegi 1251 dollárról 10 ezerre emelkedjen az egy főre jutó hazai össztermék (GDP). Az egy főre jutó GDP Dél-Koreában tavaly 26 ezer dollár volt, nominális értékben pedig Dél-Korea hazai összterméke 40-szerese volt az északinak.

Kelet- és Nyugat-Németország GDP-jében tízszeres volt a különbség az egyesítés évében, 1990-ben. Azóta idén tavaszig csaknem 2 ezer milliárd eurót emésztett fel a keleti tartományok felzárkóztatása, ennek ellenére még távolról sem egyenlítődött ki a kelet-nyugati különbség.

Az FSC elnöke egy szerdán tartott szemináriumon elmondta, hogy az egyesítés költségeit dél-koreai állami pénzintézetek, kereskedelmi bankok, nemzetközi szervezetek, köztük a Világbank, valamint az Észak fejlesztését célzó projektekből származók adók fedeznék.

Felmérni az újraegyesítés költségeit valóságos bűvészmutatvány: sok lehetséges forgatókönyv mellett nagyban eltérnek a becslések. Tavaly a dél-koreai pénzügyminiszter úgy gondolta, hogy tíz éven keresztül a dél-koreai GDP 7 százalékát, azaz több mint 800 milliárd dollárt emésztene fel ez a vállalkozás.

Egy idén közzétett felmérés adatai szerint a déliek 70 százaléka támogatja az újraegyesítést, de anyagi terheket csak 50 százalék vállalna e cél érdekében.

A koreai háború (1950-1953) befejeződése óta a két Korea farkasszemet néz egymással. A diplomáciai színtéren erősen elszigetelt Észak-Korea folytatja atomfegyver-programját, noha emiatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×