eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ismét elhalasztották a japán űrszonda indulását

Ismét elhalasztották a japán Hajabusza-2 űrszonda indulását a hétfői erős szél miatt - közölte a japán űrügynökség (JAXA).

Az űrszondát szállító H-IIA rakéta legkorábban szerdán emelkedhet a magasba. Az eredetileg tervezett vasárnapi startot is a kedvezőtlen időjárás miatt halasztották hétfőre. A szerdai indulás magyar idő szerint hajnali 5 óra 22 perckor lesz.

A Philae leszállóegység november 12-i sikeres üstökösre szállása után az űrkutatók a japán űrszonda indulását várják izgalommal. A tervek szerint a hűtőszekrény nagyságú Hajabusza-2 több kisebb robotot, köztük a Minerva-II-t és a német és francia kutatók által fejlesztett Mascot leszállóegységet szállítja az 1999 JU3 aszteroida felszínére. A nagyjából egy kilométer átmérőjű kisbolygó különböző pontjain végeznek méréseket a műszerek.

A Hajabusza-1-nek 2010-ben sikerült az Itokava aszteroidáról pormintákat vennie. A Hajabusza-2 misszió mintegy 200 millió euróba (61 milliárd forint) kerül.

A misszió egyik feladata lesz, hogy robbanást idézzenek elő a kisbolygón, hogy belsejéből mintákat vehessenek. A tudósok feltételezik ugyanis, hogy a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése óta az aszteroida nem sokat változott. Ha minden a tervek szerint alakul, a minták 2020-ban jutnak a Földre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×