eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lett nagykövet: meg kell védeni az európai értékeket

Imants Liegis, Lettország budapesti nagykövete szerint országa, amely január 1-jétől átvette az EU elnökségét, kész megvédeni az alapvető európai értékeket és szabadságjogokat.

A diplomata pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte: a lett EU-elnökség határozottan elítéli a francia újságírók elleni szerdai támadást.

Az uniós tagállamoknak egységeseknek kell lenniük az európai értékek védelmében, és nem hagyhatják, hogy a terroristák megosszák a társadalmakat - mutatott rá a nagykövet. Hozzátette: a támadás nemcsak a francia nemzet, hanem az európai értékek ellen is irányult.

Imants Liegis úgy értékelte, a történtek is azt bizonyítják, hogy ugyan egy tagállam készülhet részletes programmal az EU-elnökségi feladatok ellátására, de mindig történnek váratlan események, amelyek felülírják a terveket. A szerdai támadás miatt a lett elnökség is több alkalommal foglalkozik a véleménynyilvánítás szabadságával és a sajtószabadsággal.

A diplomata hangoztatta: az elnökség az uniós polgárok szolgálatát tartja szem előtt, mert ha a polgárok nem hisznek Európában, az európai projekt elbukik.

Mint mondta, országa első alkalommal tölti be az elnöki posztot, és egy kihívásokkal teli időszakban teszi ezt. Imants Liegis a jelentős geopolitikai kihívásokról beszélve emlékeztetett Oroszország tavalyi ukrajnai lépéseire, amelyekkel - közölte - Moszkva megsértette a nemzetközi jogot. Azt is felidézte, hogy az EU szankciókat vezetett be Oroszország ellen, és úgy látja, most azzal kell foglalkozni, hogy a tagállamok milyen kapcsolatot ápoljanak Moszkvával. A lett elnökség álláspontja szerint mindenképpen fenn kell tartani az uniós tagállamok egységét Ukrajna ügyében, és ezen álláspont középpontjában az európai értékeknek kell állniuk.

További lényeges geopolitikai kérdésként említette az európai szomszédságpolitikát. Közölte: a lett elnökség egyik legjelentősebb eseménye lesz a keleti partnerség kezdeményezés csúcstalálkozója májusban, és ennek a tanácskozásnak azt az üzenetet kell közvetítenie, hogy az EU támogatja és megerősíti a keleti partnerséget.

Imants Liegis a gazdasági kihívásokra is kitért, mint mondta, az alacsony növekedés és a munkanélküliség továbbra is komoly problémát jelent, amelyet kezelni kell. A jelentős gazdasági kérdések között említette a regionális energetikai együttműködések megerősítését és az egységes piac előnyeinek kihasználását.

A nagykövet elmondta: a lett elnökség összköltsége 70-70,5 millió euró. A magyar kormány mintegy 500 üveg magyar bort adott Lettországnak 5 ezer euró értékben, ezeket miniszteri találkozókon szolgálják fel - közölte.

Megjegyezte: az elnökség jó lehetőség, hogy bemutatkozzon az ország, és Budapesten is rendeznek majd kulturális eseményeket a lett elnökség keretében.

Lettország az év elején Olaszországtól vette át az elnökségi feladatokat hat hónapra, majd július 1-jén Luxemburg viszi tovább azokat. A három ország egy elnökségi triót alkot.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×