eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több mint egymillióan emlékeztek Párizsban

Több mint egymillió ember részvételével tartották meg a párizsi menetet, amelyen a terrorakciók áldozataira emlékeztek, illetve kiálltak a szabadság és a demokrácia mellett, a terrorizmussal szemben. A felvonuláson majdnem 50 külföldi vezető is megjelent. Franciaország vidéki városaiban vasárnap is 600 ezren vonultak utcára.

Óriási tömeg, a BBC becslése szerint több mint egy millió ember vett részt Párizsban a terrorizmus elleni vasárnap délutáni tiltakozó felvonuláson. Sőt, a Le Monde este csaknem két millióra tette a párizsi emlékezők számát.

Annyi biztos, hogy hatalmas tömeg vonult az utcákra a francia fővárosban, hogy a terror ellen, illetve a demokrácia és szólásszabadság mellett demonstráljon.

Mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán. A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni szerdai véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el. Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult és az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre érkezett meg.

Az emberek a tüntetést biztosító rendőrökkel is kezet fogtak, megölelték őket, gratuláltak ahhoz, hogy péntek este befejeződött a Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni támadással kezdődött franciaországi terrorcselekmény-sorozat, miután a biztonsági erők két párhuzamos akcióban megölték a merénylet elkövetésével gyanúsított két testvért, valamint a Párizsban egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtő iszlamista fegyverest is, az utóbbi helyszínen azonban négy túsz is meghalt.

A megemlékező több órán át vonult, miután a République téren kora délelőtt óta hatalmas tömeg gyűlt össze. Az emberek gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a téren álló, a francia köztársaságot szimbolizáló Marianne szobor lábánál.

A République tér néhány perc sétára található a Charlie Hebdo szerkesztőségétől, ahol szerdán két dzsihádista lemészárolta a lap teljes vezetőségét és két rendőrt is megöltek. Az utóbbi napok támadásaiban 17-en haltak meg és 20-an sebesültek meg.

Sokan egyébként még este is az utcákon maradtak a francia fővárosban. A menetet pedig rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték; a hatóságok 2200 rendőrt és katonát vetettek be a megmozdulás biztosítására, a menet útvonalát szegélyező házak tetején pedig mesterlövészek voltak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×