eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Öt évet érdemes várni az örökölt ingatlan eladásával

Nem kell személyi jövedelemadót fizetnie ingatlan értékesítés esetén annak az egyenesági leszármazottnak, aki örökség útján jut az ingatlanhoz - mondta el az Rsm-DTm adószakértője. Hegedűs Sándor hozzátette: a mentesség abban az esetben illeti meg az örököst, ha a kapott vételár nem haladja meg a hagyatéki leltárban szereplő összeget.

"Egyenesági örökösödés esetén az örökösödési illetékmentesség beáll, tehát ez esetben illetéket nem fog megállapítani az adóhatóság, illetve nem is kell megfizetni. Személyi jövedelemadóban egy kicsit egyszerűbb a történet: az örökség, a hagyomány vagy meghagyás személyi jövedelemadómentes is. Ennek következtében ha valaki egyenesági leszármazottól vagy felmenőtől örököl, az illeték- és személyi jövedelemadómentes lesz" - közölte Hegedűs Sándor.

Az adószakértő hozzátette: "egyenesági leszármazottnak klasszikusan részben a szülők, a nagyszülők, esetleg dédszülők, leszármazottnak pedig a gyermekek, unokák minősülnek, nagyon fontos, hogy az örökbefogadott gyerek is ebbe a körbe tartozik. Ha azonban csak nevelt, illetve mostohagyermekről van szó, akkor az illetékmentesség korlátozott: 20 millió forint örökség erejéig érvényes. Először az ingatlannal szemben lehet ezt figyelembe venni, ha nem merült ki, akkor az ingó vagyonnal szemben érvényesíthető a mentesség."

"A megörökölt ingatlan értékesítése esetén meg kell tudni állapítani, hogy milyen értéken lehet figyelembe venni az örökséget, mármint megszerzésre fordított értéket. Az a fontos, hogy a hagyatéki leltárban milyen összeggel tüntették fel. Ha abban például 10 millió forinttal szerepel az ingatlan értéke, akkor ezt vesszük megszerzési értéknek. Értékesítés esetén azt kell megnézni, ennél többért vagy kevesebbért adta el. Ha kevesebbért, akkor értelemszerűen nem keletkezett jövedelme, tehát személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség sem keletkezik. Abban az esetben azonban, ha magasabb áron sikerül értékesíteni, mint ahogy a hagyatéki leltárban felvették a vagyontárgyat, akkor merülhet fel személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség. Azt kell ilyenkor megállapítani, hogy az ingatlan minek minősül. Ha lakóházról, lakásról beszélünk, az első öt évben merülhet föl adófizetési kötelezettség, mégpedig a hagyatéki leltárban meghatározott és az értékesítési ár közötti értékre. Ha a hagyatéki leltárban 10 milliós értékkel szereplő ingatlant 12 millióért sikerül eladni, a kétmilliós különbözetre a megszerzés utáni első két évben történő értékesítés esetén 16 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. A következő években ez fokozatosan csökken, a megszerzés évét követő ötödik évtől pedig adómentesen értékesíthető" - magyarázta az RSM-DTM adószakértője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×