eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újra elővenné az ügynökaktákat az LMP

Kedden ismét szavazhat az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az ügynökakták nyilvánosságra hozatalának tárgysorozatba vételéről. Az LMP 2010 óta hetedszer nyújtotta be az erről szóló javaslatát.

A rendszerváltás óta többször is megpróbálták nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat, ám mindmáig sikertelenül. Az első törvényjavaslatot az 1989-ben kezdett iratmegsemmisítési és az ellenzéki politikusok lehallgatása nyomán kirobbant Dunagate botrány után, az SZDSZ-es Demszky Gábor és Hack Péter nyújtotta be, ám törvény az Antall-, majd a Boross-kormány alatt csak 1994-re lett belőle és csupán a politikai közszereplők átvilágításáról rendelkezett, az Alkotmánybíróság azonban így is megsemmisítette.

E jogszabályt 1996-ra módosították az alkotmány szellemében, akkorra, Kuncze Gábor belügyminisztersége alatt már létrehozták a később kudarcot valló Iratfeltáró Bizottságot és a dokumentumok őrzésére megalakult a Történeti Hivatal is, a történeti levéltár jogelődje.

Az átvilágítandó közszereplők körét többször is kibővítették, ám az ügynökakták teljes nyilvánossága ezután a nagypolitikában csak akkor került szóba, mikor 2002-ben fény derült Medgyessy Péter frissen hivatalba lépett miniszterelnök titkosszolgálati múltjára. A kormányfő ugyanis ígéretet tett az egykori III/III-as ügyosztály névsorának teljes nyilvánosságára, javaslata mégis csak részleges eredményeket ért el, a parlamenti többség leszavazta a lényegi elemeket.

2005-ben, a Gyurcsány-kormány alatt újra vita bontakozott ki az akták nyilvánosságáról, amelynek hatására az MSZP és a Fidesz is benyújtott egy javaslatot, ám a kormánykoalíció leszavazta a Fideszes javaslatot, a kormányzó pártok alkotmánysértő előterjesztéséhez szükséges alaptörvény-módosítást pedig a Fidesz nem szavazta meg.

Nem ért el látványos eredményt a 2007-ben létrehozott Kenedi-bizottság sem, amely sürgette a mágnesszalagon tárolt egykori állambiztonsági adatok nyilvánosságát, ám ezek a Nemzetbiztonsági-, mai elnevezésén Alkotmányvédelmi Hivatalhoz kerültek.

A második Orbán-kormány alatt a koalíciós pártok először 2012-ben, a Lehet Más a Politika javaslatára foglalkoztak ismét az ügynökakták nyilvánosságával, ami meg is osztotta a kétharmados többséget alkotó pártszövetséget, ám az Országgyűlés igazságügyi bizottsága leszavazta az előterjesztés tárgysorozatba vételét. A kormánypártok megalakították a témát kutató sokadik bizottságot, a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, az LMP javaslatát pedig eddig összesen hatszor szavazták le. Kedden délelőtt ismét az igazságügyi bizottság elé kerül az ellenzéki párt előterjesztése.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×