A pálinkavédjegy egy aranyszínű matrica, amelyet a gyártók ráhelyeznek az üvegekre, és ez a matrica mutatja azt, hogy ez a termék megfelelt annak a jogszabályi követelménynek, ami jelenleg Magyarországon érvényben van a pálinkákkal kapcsolatban. Ezen kívül egy érzékszervi vizsgálaton is átment, amely alapján országos versenyeken legalább ezüstérmet kapna a pálinka, tehát legalább 16 pontot érdemelne - fogalmazott az InfoRádiónak Nagygyörgy László projektmenedzser.
Kiemelte, a Magyarországon jelenleg működő, körülbelül 100 kereskedelmi főzdének rendszeresen küldenek hírlevelet arról, hogy éppen elindítottak egy pályázati időszakot, és idén most március 30. és április 17. között lehet erre a nevezési időszakra pálinkákat behozni.
A védjegy arra jogosít, hogy öt éven keresztül - ha a gyártónak még van annyi terméke, mert öt év alatt azért általában el szoktak fogyni ezek a kiváló termékek - használhatja ezt a matricát. "Mivel visszaellenőrizzük a termékeket, előfordulhat az, bár erre még nem volt példa, hogy azt tapasztaljuk, hogy nem az a minőségű pálinka van a palackban, mint amit először megvizsgáltunk" - fogalmazott.
Nagygyörgy László szerint az egészen olcsó tételek nem birtokolnak pálinkavédjegyet. Általában igaz az, hogy ha egy pálinka valóban gyümölcsből készült, és jó minőségben készült, akkor nem olcsón állítható elő, tehát legalábbis a közép- vagy a magasabb árfekvésben fordulnak elő a pálinkavédjegyet nyert termékek. Egy-két kivétel azért akad - tette hozzá.
Hanganyag: Sánta András