eur:
389.36
usd:
361.23
bux:
68417.31
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Esélyegyenlőségi világnap: Jelentős a fejlődés, de még sok a hiányosság

Az akadálymentesítés területén jelentős az előrelépés az ezredforduló óta, azonban még most is sok a hiányosság, elsősorban a jogszabályok betartása terén - mondta a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke. Ma, május 5-én van az esélyegyenlőség világnapja.

A magyar jogrendben minden olyan jogszabály megtalálható, ami az esélyegyenlőséget biztosíthatná, a hiányosság az előírások végrehajtásban van - mondta Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége vezetője.

"A jogszabályok érvényesülése nagyon erős kívánnivalókat hagy maga után. A fejlett európai országokban általában egy jogszabályt akkor hoznak meg, ha a végrehajtását is komolyan gondolják, Magyarországon sajnos ez nincs egészen így."

Ettől függetlenül az elmúlt 10-15 évhez képest mégis jelentős előrelépés tapasztalható - mondta a szövetség vezetője.

"Ha visszatekintünk, akkor a közhasználatú épületek akadálymentessége 15 évvel ezelőtt 30-35 százalékos volt, most 65."

Például az akadálymentesítések területén a hazai és nemzetközi rendelkezések szinkronban vannak, az új építésű ingatlanoknál a tervezéskor figyelembe veszik a kötelezettségeket, ám az építésnél, illetve a későbbi üzemeltetésnél már nem feltétlenül - mondta Hegedüs Lajos.

"Megépítik az akadálymentes mosdót, majd a felhasználó ezt a takarítóeszközök tárolására használják, tehát hiába van akadálymentes wc, a kerekesszékes nem fér be, mert tele van vödrökkel, felmosórongyokkal, vagy az akadálymentes mellékhelyiség kulcsát egy olyan helyen kell elkérni, ahova nem lehet akadálymentesen odajutni, ilyen és ehhez hasonló dolgok sajnos nap mint nap fordulnak elő."

Javítottak a helyzeten a célzott uniós programok, amikor kifejezetten akadálymentesítési projektekre lehetett pályázni. Éppen ezen lehetőség miatt nem lehet azt mondani, hogy a nagyvárosokban egyértelműbben jobb a helyzet a kistelepülésekhez képest: ez jelentős részben azon múlt, melyik helyhatóság érezte fontosnak, hogy pályázzon.

"Ahol az akadálymentesítés nagyon sok kívánnivalót hagy maga mögött, az a közösségi közlekedés, azon belül is a távolsági, illetve a helyközi közlekedés, ott nagyon jelentős a lemaradás."

Hegedüs Lajos azt mondta, a lemaradást a területen nehéz meghatározni, hiszen 2013-ban az esélyegyenlőségi törvényből kikerültek a határidők, amelyek korábban megszabták a középületek akadálymentesítésére vonatkozó végső időpontokat.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×