eur:
394.75
usd:
370.43
bux:
65337.27
2024. április 19. péntek Emma

Merényletet kíséreltek meg a líbiai kormányfő ellen

A nemzetközileg elismert líbiai kormány miniszterelnöke kedd este túlélt egy merényletkísérletet a keleti országrészben fekvő Tobruk városban - közölte a kabinet szóvivője.

Abdalláh asz-Száni a parlament üléséről távozott, amikor ismeretlenek tüzet nyitottak az autójára. A támadásban a kormányfő egyik testőre megsebesült.

"Hála Istennek sikerült elmenekülni" - mondta a miniszterelnök az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak adott interjújában.

A törvényhozás elnöke az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy éppen zajlott egy meghallgatás, amikor kintről lövéseket hallottak. "A kormány tagjai és a képviselők azonnal elhagyták az üléstermet, miközben felfegyverzett tüntetők próbáltak meg bejutni az épületbe. A biztonsági erőknek sikerült őket feltartóztatni" - mesélte a politikus.

A tájékoztatás szerint a merénylőket egyelőre nem sikerült azonosítani.

Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között. A líbiai iszlamista többségű parlament Tripoliban, a külföldi országok által elismert törvényhozás pedig Tobrukban ülésezik.

Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011. októberi halála óta belpolitikai káosz uralkodik az észak-afrikai országban, számos csoport küzd a hatalomért és a kőolajából származó jövedelemért. A zűrzavart kihasználva az Iszlám Állam tavaly megvetette a lábát Líbiában, ahol több övezetet vett az ellenőrzése alá a keleti Szirt térségében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×