eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jimmy Carter rákbeteg

Májműtétjét követően Jimmy Carter volt amerikai elnök közölte, hogy rákos, és a betegség átterjedt más szerveire is.

Bár az augusztus 3-ai műtét során orvosai eltávolítottak a 90 éves Jimmy Carter májából egy kisebb darabot, és azt prognosztizálták, hogy a volt amerikai elnök teljesen fel fog épülni, nemrég mégis azt közölte az atlantai Carter Központ, hogy a rák átterjedt teste más részeire is.

Az Egyesült Államok 39. elnökét az atlantai Emory Egyetem klinikáján kezelik, egészségi állapotáról feltehetően a jövő héten közölnek új részleteket.

Magáról a rákról, illetve a családjában sokaknál diagnosztizált hasnyálmirigyrákról Jimmy Carter 2008 áprilisában, a Larry King Show-ban is beszélt.

Édesapám, az öcsém és mindkét húgom hasnyálmirigyrákban halt meg, bár nekik előbb mellrákjuk volt, ez terjedt tovább a hasnyálmirigyükre is, de mondhatnánk, hogy az egész család hasnyálmirigyrákban halt meg - fogalmazott akkor a volt államfő.

Jimmy Carter 1977-től 1981-ig, Gerald Ford után, Ronald Reagan előtt volt az Egyesült Államok elnöke. A demokrata-párti politikus elnöksége során egyebek mellett 1978-ban sikeresen közvetített Egyiptom és Izrael között, így a két ország aláírta a Camp David-i egyezményeket, illetve folyamatos párbeszédre törekedett a Szovjetunióval és a kommunista blokk országaival. Szintén 1978-ban engedélyezte a Szent Korona visszaszolgáltatását Magyarországnak, amiért 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal.

Mindemellett elnökként hivatalosan is diplomáciai kapcsolatokat létesített a kommunista Kínával, majd 1980-tól bevezette a Perzsa-öböl fölötti befolyást is érintő Carter-doktrínát, ám megtépázta népszerűségét, hogy a második olajválság nyomán felszökött az olaj ára, valamint az, hogy - a helikopteres mentőakció kudarca miatt - képtelen volt kiszabadíttatni 1979-ben kezdett iráni túszdráma során az amerikai túszokat.

Visszavonulása után, 1982-ben a gyógyítás, a demokrácia és az emberi jogok globális előmozdítására központot hozott létre Atlantában. Jimmy Carter azóta is aktív politikai és emberbaráti tevékenységet végez.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×