eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Külföldi túszokat engedtek szabadon a húszi lázadók

A Jemenben harcoló húszi lázadók szabadon engedtek hat külföldi túszt, akiket több mint öt hónapig tartottak fogva a fővárosban, Szanaában.

Húszi tisztségviselők vasárnapi bejelentése szerint három amerikai, két szaúd-arábiai és egy brit állampolgár nyerte vissza szabadságát. A tájékoztatásból kiderült az is, hogy a hat külföldi vasárnap repülőgéppel Ománba indult, amelynek kormánya tárgyalások útján elérte szabadon engedésüket.

A névtelenül nyilatkozó húszi tisztségviselők nem indokolták meg, miért tartották fogva ezt a hat embert, akikről annyit tudni, hogy legalább egyikük újságíró, és állítólag "illegálisan lépett be az országba", s "anélkül dolgozott, hogy azt bejelentette volna a hatóságoknak".

Jemeni biztonsági tisztségviselők és szemtanúk eközben azt közölték, hogy a Szaúd-Arábia vezette koalíció az arab-félszigeti ország nyugati részén légicsapásokat mért a húszi lázadók egyik fellegvárára és egy börtönre, 11 ember halálát okozva és több mint 50 húszi lázadót és civilt megsebesítve.

Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök erői. A lázadók januárban elfoglalták a fővárost, majd március végén az ország legnagyobb kikötővárosát, Ádent is bevették. Szaúd-Arábia ezután nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított a lázadók ellen.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×