eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az afgán tálibok különleges egységeket állítanak fel az Iszlám Állam ellen

Különleges egységeket állítanak fel Afganisztánban a tálib iszlamista szélsőségesek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni küzdelemre - adta hírül hétfőn a Khaama Press afgán hírügynökség.

A "tartalékos egységek" névre keresztelt tálib alakulatok Afganisztán keleti felén fognak állomásozni, ahol az IÁ különösen nagy befolyással bír. Jelenleg a szélsőséges szervezet a helyi fiatalság körében toboroz, illetve már toborzott harcosok kiképzését végzi. A "tartalékos egységek" fegyverzete és egyéb anyagi-technikai felszerelésének minősége jobb, mint a hagyományos tálib egységeké.

A keleti Nangarhar és Kunár tartományok lakosai nagy létszámban csatlakoznak ezekhez az egységhez - folytatta a hírügynökség - amiket a tálibok egyfajta "csalétekként" használnak fel támogatói bázisuk kiszélesítésére.

A tálibok "hivatalosan" is hadban állnak a másik terrorszervezettel, ám erőfeszítéseik ellenére az IÁ fokozatosan szorítja ki őket az Afganisztánban az ellenőrzésük alatt álló területekről, a tálib fegyveresek és harctéri parancsnokok pedig sorban állnak át a rivális szervezethez. Így eshetett meg, hogy a néhai tálib vezér, Omár molla testvére, Abdul Manan molla is csatlakozott szeptemberben az IÁ-hoz a tálibok közötti belső hatalmi harcokat követően.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×