eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Angela Merkel az év embere

Az ugyancsak amerikai FORBES magazin után, most a TIME cimü hetilap címoldalára is felkerült Angela Merkel képmása. A TIME a szabad világ kancellárjának nevezi Angela Merkelt, míg - néhány hónappal ezelőtt - a FORBES magazin a világ legnagyobb hatalommal rendelkező asszonyává nyilvánította, mégpedig ötödik alkalommal.

Azonban mint németországi tudósítónk, Vincze András jelenti, a FORBES magazin listáján a kancellár olyan politikusok között szerepelt, mint Hillary Clinton, volt amerikai külügyminiszter. A TIME - mielőtt az év embereként Angela Merkelt nevezte meg - mint lehetőséget, többek között fontolóra vette az Iszlám Államot vezető Abu Bakr Al-Bagdadi, vagy a botrányos fellépéseiről elhíresült Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns személyét is.

A TIME főszerkesztője rámutatott arra , hogy a német kancellár képes volt szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel az év folyamán Európának sorozatosan meg kellett küzdenie, azaz a görög válsággal, a menekültkérdéssel, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kihívásaival. A hírmagazin azért nevezi Angela Merkelt a szabad világ kancellárjának, mert - úgymond - többet mert kérni a saját népétől a menekültválság kirobbanása óta, mint bármelyik más politikus, végig keményen kiállt a zsarnoki elnyomás ellen és kitartásával olyan morálisan elkötelezett vezető vált belőle, amiből hiány van a mai világban.

A TIME magazin 1927 óta választja meg azt a személyt, aki az év embereként a lap címoldalára kerül. A német politikusok között ezt a megtisztelő helyet korábban két kancellár, Konrad Adenauer és Willy Brand nyerte el. Ennek ellenére a német lakosság körében Angela Merkel népszerűsége hanyatlóban van a menekült-kérdésben elfoglalt álláspontja miatt.

Országos választásra ugyan csak 2017-ben kerül sor, politikai elemzők mégis fontos üzenetértékűnek tartják, hogy külföldön és belföldön számos bírálat éri a kancellár politikáját. Az immár 15 év óta a vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió tagságának csaknem a fele nem ért egyet a menekült-kérdésben elfoglalt álláspontjával és alighanem ez a téma fogja dominálni a párt most hétvégén, Karlsruheban tartandó kongresszusát is.

A párt ifjúsági tagozata már bejelentette, hogy ismét előhozza a szavazás kérdését a befogadható menekültek felső létszámhatárának meghatározásáról, amelyet ANgela Merkel kezdettől fogva elvetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×