eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Moszkva legkorszerűbb vadászbombázóit veti be Szíriában

Oroszország legkorszerűbb, Szu-35Sz típusú vadászbombázói a múlt héten megkezdték harci feladataik teljesítését Szíriában - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

Konasenkov szerint a Szu-35Sz típusú vadászbombázókat a múlt héten telepítették a Latakia tartományban lévő Hmeimim katonai támaszpontra.

Az orosz szóvivő most szólalt meg először azóta, hogy a török külügyi tárca szerint egy orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken a szíriai határnál megsértette Törökország légterét. Ezt Moszkva cáfolta.

Konasenkov elmondta: az orosz védelmi tárca figyelmesen és visszafogottan követte a török vádak körüli fejleményeket, ahogy az ankarai állásponttal szolidáris NATO- és Pentagon-reagálásokat is. Szerinte Törökország nem támasztotta alá tényekkel azt az állítását, hogy az orosz légierő Szu-34-es vadászbombázója valóban megsértette volna a török légteret.

"Szeretném felhívni figyelmüket az Ankarát támogató nyilatkozatok gyorsaságára és sémájára. Valamiért a NATO és a Pentagon embereinek minden azonnal érthető volt" - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy Törökország közben nem tett közzé tényleges adatokat arról, hogy hol sértette meg a határt a repülőgép, illetve mekkora volt repülési sebessége és magassága. "Ugyanakkor a török rádiólokátorok segítségével valamiképpen a repülőgép típusát azonnal meg tudták határozni" - jegyezte meg.

Emlékeztetett arra, hogy a szíriai légtérben harci feladatot végrehajtó orosz vadászbombázókat a szíriai légvédelem és az ottani orosz Sz-400-as rakétavédelmi rendszer is állandóan követi. Az elmúlt napokban kiértékelték az észak-szíriai légtérfigyelés adatait, amelyek nemcsak az orosz repülőgépek adatait rögzítették. Konasenkov elmondta: kimerítő adatokkal rendelkeznek arról, hogy egyetlen orosz repülőgép sem sértette meg a szíriai-török határt.

Az orosz illetékes szerint Moszkvának bizonyítékai vannak arra nézve, hogy a török hadsereg nagykaliberű tüzérségi fegyverekkel szíriai területeket támad. Konasenkov szerint a szíriai vezérkartól olyan felvételekhez jutottak, amelyeken török önjáró tüzérségi eszközök láthatóak a szíriai-török határon. Ezenkívül az orosz védelmi tárca a szíriai ellenzéktől olyan videofelvételt kapott, amely azt bizonyítja, hogy a török katonák egy szíriai települést lőnek - mondta Konasenkov, hozzátéve, hogy az orosz védelmi tárca azonnali magyarázatot követel az incidens miatt a NATO-tól, a Pentagontól és a török hadseregtől is.

Oroszország - amely Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi rendszerét támogatva lépett be a szíriai konfliktusba 2015. szeptember végén - és Törökország kapcsolata tavaly november 24-én hirtelen fordulattal megromlott, amikor a török légierő F-16-os vadászgépe határsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai célpontokat támadó Szu-24-es orosz vadászbombázót.

Moszkva tagadja a légtérsértést, és a gép lelövése után Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket telepített a nyugat-szíriai Latakiában lévő támaszpontjára, amely mindössze 50 kilométerre van a török határtól. A rakéták hatótávolsága mintegy 400 kilométer.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×