eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Reagáltak a 112-es segélyhívót övező botrányokra

Reagáltak a 112-es segélyhívót övező botrányokra

Lázár János a csütörtöki Kormányinfón azt mondta, felelőtlenül jár el az a tűzoltó szakszervezet, amely arra kéri lakosságot, hogy ne használja a 112-es segélyhívót, arra hivatkozva, hogy annak operátorai nem szakemberek, lassúak és sokat hibáznak.

Október 22-én a szolnoki Liget út egyik társasházából felhívta egy lakó a tűzoltókat, hogy visszaáramlik a füst az épület úgynevezett gyűjtőkéményéből. A Lánglovagok.hu értesülése szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság diszpécsere azt mondta neki, hogy majd két nap múlva, a nemzeti ünnep után egy kéményseprő megvizsgálja a kéményt.

Néhány órával később már a rendőrség hívta a tűzoltókat, mert nem tudtak bejutni egy idős hölgyhöz, akinek lakásából füst ömlött ki a bejárati ajtó fölötti ablakon át, miután betörték azt. A lakót holtan találták, a konyhában pedig egy már kialudt tűz nyomaira bukkantak. Az első telefonáló a hölgy szomszédja volt, tehát feltételezhető, hogy mégsem a kéményből visszaáramló, hanem a mellette lévő lakásból átszivárgó füstöt érezte meg.

A távirati iroda szerint a katasztrófavédelem vizsgálatot indított, a szervezet megyei igazgatója pedig feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, bár ezt a vádhatóság még nem erősítette meg. Ekkor adott ki egy nyílt levelet a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, amelyben a nem tűzoltókat, rendőröket és mentőket alkalmazó 112-es segélyhívó rendszert hibáztatják az ilyen esetekért, és azt tanácsolják az embereknek, hogy ne azt hívják, hanem a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szolgálatot. Az érdekképviselet elnöke, Salamon Lajos az RTL Klubnak nyilatkozott. Meglátása szerint az új központosított rendszer bevezetése nemhogy nem gyorsítja meg az eljárást, de a plusz lépcsőfok beiktatásával percek vesznek kárba, míg a hívás a megfelelő szervhez eljut – hangsúlyozta.

Volt egy júliusi eset is, amikor a 112-es operátora félreértette a település nevét, valamint a monitorján nem vetette össze a bejelentő térképen megjelenő helyzetével, így a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra riasztotta a tűzoltókat, a rendőröket és a mentőket egy járművével felborult traktoroshoz. A férfi meghalt, mire kiértek hozzá.

Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt nyomoz a Szombathelyi Járási és Nyomozó Ügyészség. Az Index azóta több olyan történetet megírt, amelyben civilek és operátorok kölcsönösen panaszkodnak egymás kommunikációjára, a témával összefüggésben pedig Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is kapott egy kérdést a legutóbbi Kormányinfón. Azt válaszolta rá, hogy a szakszervezet felelőtlen volt és nagy hibát követett el a nyílt levéllel. „Én mindenkinek azt tanácsolom – személyesen egyeztettem a Belügyminisztériummal is –, hogy a 112-t használja továbbra is. Egy hiba miatt – én szeretném nyomatékkal fölhívni mindenki figyelmét –, hogy ne kockáztasson. A 112-es rendszer egy kiépült, digitálisan megtámogatott, többszörösen lebiztosított rendszer” – fogalmazott a tárcavezető. 

A 112-es segélyhívót azért vezették be, mert ha egy helyszínen rendőrre, mentőre és tűzolótra is szükség van, akkor egyszerre tudják riasztani mindjárom szogálatot, de ami ennél is fontosabb, hogy ki tudják szűrni a vakriasztásokat, tehát feleslegesen sehová sem fog kirobogni a segítség. Bármilyen furcsa ugyanis, de a hívások többsége semmilyen beavatkozást nem igényel – mondta korábban az InfoRádióban Hablicsek Nikoletta, az Országos rendőr-főkapitányság ügyeleti főosztályának vezetője. Vannak rosszindulatú hívások, de az is előfordul, hogy gyermekek szórakoznak a telefonnal – hívta fel a figyelmet a főosztályvezető. A megkeresések mindössze 20 százaléka igényli a készenléti szervek beavatkozását – tette hozzá.

A 104-es, a 105-ös és a 107-es telefonszámokat továbbra sem szüntették meg, azok továbbra is hívhatók. Akkor fogják kikapcsolni, ha már senki sem hívja azokat – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×