eur:
394.21
usd:
370.76
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Betlehem, 2018. május 14.Palesztin tüntetők izraeli katonákkal csapnak össze a ciszjordániai Betlehemben 2018. május 14-én. Eddig 28 tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határán kirobbant összecsapásokban, a sebesültek száma ötszáz fölé emelkedett. Ezen a napon, Izrael Állam megalapításának 70. évfordulóján nyílik meg a Tel-Avivből Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség, amivel az Egyesült Államok kifejezésre juttatja, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. (MTI/AP/Madzsdi Mohamed)
Nyitókép: Madzsdi Mohamed

Gáza: Már 58 áldozata van az összecsapásoknak

Hivatalos közlés szerint 58-ra emelkedett a palesztin övezet és Izrael határán az áldozatok száma a tegnapi összecsapásokban.

Halálos áldozatok kizárólag a palesztin oldalon voltak, a sebesültek számát közel 2800-ra becsülik, amelynek felét lőszerrel leadott lövés okozta. A tüntetők gumiabroncsokat égettek, és parittyákból köveket dobáltak az izraeli katonák felé, akik könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítés megközelítésére tett kísérleteire. Az izraeli légierő csapásokat mért a gázai övezetre, állításuk szerint a Hamász radikális szervezet állomásaira. A palesztin övezetet és Izraelt elválasztó kerítés közelében

az izraeli hatóságok továbbra is attól tartanak, hogy egy estleges rohammal a civil tüntetők mellett terroristák és katonák is bejuthatnak a fokozottan védett területekre.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösségi oldalán azt írta, minden országnak kötelessége megvédeni határait.

A fegyveres erőszak, amelyet az izraeli hadsereg alkalmazott az Egyesült Államok nagykövetségének hétfői Jeruzsálembe költöztetése miatt hevessé vált palesztin tiltakozások résztvevőivel szemben számos ország tiltakozását kiváltotta.

Emmanuel Macron francia elnök éjjel nyilatkozatban ítélte el a történteket, hangsúlyozva a palesztinok békéhez és biztonsághoz való jogát, de elismerve Izrael biztonságának védelmét is.

Törökország konzultációra hazarendelte Washingtoni, és tel avivi nagykövetét, a török elnök egyenesen népirtásnak nevezte a történteket.

A brit külügyminisztérium sokkolónak nevezte a gázai övezetben zajló erőszakos cselekményeket, és mindkét szemben álló felet visszafogottságra szólította fel.

A Washingtoni Fehér Ház ezzel szemben a történtekért kizárólag a gázai övezetet iránytó iszlamista Hamász mozgalomra hárította a felelősséget.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok hétfőn az ENSZ-ben megakadályozta, hogy a biztonsági tanács független vizsgálatot rendeljen el a gázai övezeti fejlemények ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×