eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Speedmarathon nemzetközi akció.
Nyitókép: MTI

Rászállnak a rendőrök az autópályákra - razzia egész szeptemberben

Péntektől összehangolt akció keretében a gyorsforgalmi utakon ellenőrzik a közlekedőket - mondta Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője. Az akció szeptember végéig tart, de ha nem javul a közlekedési helyzet, akkor meghosszabbítják.

Pénteken hat órától az országos rendőrfőkapitány

koncentrált ellenőrzést rendelt el a gyorsforgalmi utakon.

Az M1-es, M3-as, M5-ös, M7-es autópályán, valamint az M0-s, M35-ös, M85-ös és M86-os autóutakon van a rendőrség szerint a legnagyobb gond, ezért nemcsak az érintett megyei rendőrök, hanem a szomszédos megyék állománya, a készenléti rendőrség és a légi rendészet is részt vesz az akcióban - tudta meg az InfoRádió Óberling Józseftől, a ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetőjétől.

"Az ellenőrzés szeptember 30-ig tart, de ha a helyzet nem változik, akkor folytatni fogjuk"

- mondta a főosztályvezető, aki arról is beszélt, hogy rendszeresen, és nem csak kampányszerűen végeznek sebességmérést, és nemcsak a Véda-rendszerrel, vagy látható módon, hanem civil gépkocsikba szerelt traffipaxokkal is.

"A számok egyértelműen azt mutatják, hogy nőtt az átlagsebesség, a többség gyorsabban hajt, mint két évvel ezelőtt" - mondta a tapasztalatokról Óberling József, azt viszont cáfolta, hogy a civilnek látszó autókkal végzett ellenőrzéseken belehajszolnák az autósokat a gyorshajtásba.

"Nem szükséges a mért autó sebességével közlekedni a rendőrautónak ahhoz, hogy a sebességét meg tudja mérni, sőt még az sem szükséges, hogy egy irányba haladjanak. Azt el tudom képzelni, hogy a mérés után a megállított autós érzékelhette úgy, hogy őt üldözik, de valójában megelőzni kívánták, megállítani és felelősségre vonni" - mondta a szakember.

Arról is beszámolt, hogy évente 500-600 ezer gyorshajtásos ügyben járnak el, és

a megengedett sebességet jelentősen túllépők száma nem csökken, hanem növekszik.

"Az év első felében már több mint 300 ezer eset történt, ebből arra lehet következtetni, hogy év végéig a 600 ezer gyorshajtó idén is meglesz.

Bírságösszegben 8,5 milliárd forintnál járunk már

ebben az esztendőben" - mondta Óberling József. Másfélszer több bírságot osztottak ki idén az első félévben, mint egy évvel korábban.

"A bírságolás nem célja, csupán egyik eszköze annak, hogy a szabályok betartására ösztönözzük a járművezetőket. Minden törekvésünk ellenére azt látjuk, hogy romlik a közúti fegyelem, kevésbé szabálykövetők az autósok" - tette hozzá.

A Véda-rendszer működésével, a szupertraffipaxokkal elégedettek, csak kisebb műszaki hibák fordulnak elő vele, és egyelőre nem gondolkodnak azon, hogy bármelyiket is új helyszínre telepítsék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×