eur:
393.13
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányi elnöke nyilatkozik az előrehozott polgármester-választásokról tartott ellenzéki egyeztetés után Budapest belvárosában 2018. május 2-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Liberális Párt megint nem indul a választáson

Az összefogás, a támogatottság és a pénz hiánya miatt nem indul el a Magyar Liberális Párt az európai parlamenti választáson.

A Magyar Liberális Párt már a 2018-as választási vereség után felhívta az ellenzék figyelmét, hogy teljes összefogás nélkül nem lehet legyőzni a Fideszt - emlékeztetett az InfoRádióban Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke. Mint mondta: az olyan ellenzéki pártokra leadott voksok, amelyek végül nem eredményeznek mandátumot az Európai Parlamentben, elvesznek.

A liberálisok úgy döntöttek, ezt a kockázatot nem vállalják, így nem indulnak a választáson.

A Liberálisok már a 2014-es EP-választáson sem indultak el, és nem mérették meg magukat önállóan a legutóbbi két parlamenti választáson sem, csupán az ellenzéki listáról jutott mandátumhoz egy-egy képviselőjük (2014-ben Fodor Gábor pártelnök, tavaly pedig Bősz Anett).

Részben nem indulnak el az európai parlamenti választáson, mert nem valósul meg a teljes ellenzéki összefogás, részben pedig azért, mert ők maguk nem érnének el öt százalékot sem, vagyis a szereplésükkel a Fidesz malmára hajtanák a vizet. Van azonban egy harmadik indokuk is - árulta el Szabadai Viktor. Az Állami Számvevőszék kétszer 6 millió forintra büntette a pártot és inkasszózta a számláját. Mivel nem rendelkeznek állami támogatással, így lehetetlenné vált a kampány finanszírozása.

Az önkormányzati választáson ennek ellenére elindul a Magyar Liberális Párt, pedig azon a voksoláson sem lesz nagyobb esélye, és az ellenzék összefogása is erősen kérdéses. Szabadai Viktor azonban nem lát ebben ellentmondást, mert Sermer Ádám, a párt főpolgármester-jelöltje akár is vissza is léphet az előválasztás győztese javára - feltéve, persze, hogy lesz előválasztás. 2014-ben is volt főpolgármester-jelöltje a pártnak, Bodnár Zoltán a budapesti szavazatok 2,1 százalékát szerezte meg.

A fővárosi elnök nem tartja önfeladásnak azt, ha egy párt nem indul el egy választáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×