eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Egy férfi leadja szavazatát a baloldali pártok főpolgármester-jelölti előválasztásán a XXI. kerületi Görgey Artúr téren 2019. január 28-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Felmosni, átvilágítani, megadóztatni - alábbhagyott az előválasztási lendület

A lakhatásról, a klímaváltozásról, a tömegközlekedésről és a romák helyzetéről vitáztak a főpolgármester-jelölti előválasztás indulói az ATV vasárnap esti élő műsorában.

A jelöltek rövid jellemzésük után beszéltek arról, hogy mik lennének az első intézkedéseik főpolgármesterként.

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) többek között

átláthatósági biztos

kinevezését tartja fontosnak, "akinek a feladata az, hogy megfogalmazza azokat az átláthatósági standardokat, amiket érvényesíteni akarunk, amivel az átláthatóságát és áttekinthetőségét Budapest gazdálkodásának a legkomolyabb szintre emeljük".

Kálmán Olga (DK) az egészségügyről beszélt, kiemelten arról, hogy azt szeretné elérni, hogy 5 perc alatt időpontot lehessen foglaltatni a szakrendelőkbe, ezért

fővárosi ügyfélközpontot

hozna létre, ami ezt koordinálná.

"Öt, tizenöt, huszonöt! Öt percen belül tudjak időpontot foglalni egy szakrendelőbe. Tizenöt percen belül találjak egy nyitva tartó patikát. Huszonöt percen belül derüljön ki, hogy milyen ügyeleti orvosi segítségre van szükségem. A másik legfontosabb terület a köztisztaság: naponta felmossuk az aluljárókat. Hetente az utcákat. Nem csak köztisztasági, hanem levegőszennyezettségi kérdés is, hogy az utca porát el kell takarítani."

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje létrehozná

az első budapesti lakástársaságot,

amelyben összegyűjtené a fővárosi önkormányzat üresen álló telkeit, ezeken elindulhatna a bérlakásépítés, emellett önkormányzati lakásügynökséget is működtetne, amely segítene biztonságosan kiadni az üresen álló magánlakásokat. A politikus megadóztatna minden olyan ingatlant, amelynek az értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

"Bevezetném a Tiborcz-adót azért, hogy a lakhatási problémákat tudjuk enyhíteni. Elkezdeném Budapest fásítási programját, a budapesti nagyerdő programot a Csepel-szigeten, és új egyensúlyt szeretnék kialakítani a közlekedéspolitikában, el kell érnünk azt, hogy nem csak a diákok, de a felnőtt lakosság esetében is jelentős mértékben csökkentsük az éves tömegközlekedési bérlet árát. A bécsiek ugyanannyit fizetnek, mint a budapestiek itthon, miközben három és félszer annyit keresnek."

A vitaműsorban Kálmán Olga főpolgármester-jelölt megismételte korábbi vállalását, hogy megválasztása esetén Budapesten

havonta tíz hagyományos buszt cserélnek le elektromos járművekre,

valamint 18 éves korig ingyenessé tenné a BKV járművek használatát. Elmondta azt is, hogy büntetné az üresen álló lakásokat, és a kerületekkel közösen öt év alatt 10 ezer új bérlakást alakítana ki. A hajléktalanság megoldására öt év alatt ötmilliárd forintot szánna, amelyből ezer új befogadóhelyet hozna létre.

Karácsony Gergely a főváros tömegközlekedése szempontjából a kötöttpálya fejlesztésére helyezné a hangsúlyt, a metrókat meghosszabbítaná és P+R parkolókat hozna létre.

Kerpel-Fronius Gábor legalább ötezer új bérlakást ígér öt év alatt, ehhez

nyilvántartást készíttetne a jelenleg üres szociális bérlakásokról,

valamint kötelezné a társasházak építtetőit, hogy a lakások 30 százalékát a piaci ár 50 százaléka alatt értékesítse az önkormányzatoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×