eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Nézők a Volt egyszer egy Vadnyugat című film vetítésén a Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Szent István téren 2018. szeptember 6-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Emelik kalapjukat a filmművészet és a zene története előtt

A film és zene kapcsolata áll a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton középpontjában, de a rendszerváltás 30. évfordulójáról is megemlékeznek a korszak magyar filmjeinek felújított változatával. Szeptember 4-től nyolc napon át mintegy 100 filmet láthat a közönség több budapesti moziban és a Szent István Bazilika előtti ingyenes vetítéseken. A filmmaraton vendége lesz idén többek között Pierre Richard is.

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton során a szervezők megemelik a filmművészet és a zene kapcsolata, valamint közös története előtt a kalapjukat, hiszen ez a film születése pillanata óta fennáll (1895. december 27., Párizs). A Párizsban, 1895. december 27-én bemutatott Lumière testvérek első filmjét (A munkaidő vége) is zongorakíséret mellett vetítették - idézte fel Ráduly György, a szervező Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatója.

A programban helyet kapnak a némafilmek, korai hangosfilmek a 30-as évekből, film noirok, de a musicalek világába is tesznek kitérőt, ismertette a Filmachívum igazgatója. Látható lesz az ötven évvel ezelőtt készül Easy Rider, vagy a modernebbek közül például a Mindhalálig zene és a Rocky Horror Picture Show, de terítékre kerül a nagyvárosi zene is a szeptemberi filmzenetörténeti utazáson, tette hozzá Ráduly György.

A rendszerváltás 30. évforduljához kapcsolodó eseménysorozatnak szintén egy jelentős része kapcsolódik majd a zenés filmekhez, illetve a filmzenékhez – ismeretett az igazgató. A 80-as évek olyan kultikus filmjeiből válogatnak, mint a Kopasz kutya, az Eszkimó asszony fázik, ahogyan a Xantus János rendezte Rock terítéken dokumentum musical, valamint a nagy magyar rockopera, az István, a király is műsorra kerül, ami dolby hangminőségben, 4K-ban felújított képpel fog vetítésre kerülni a Szent István Bazilika előtti téren – emelte ki Ráduly György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×