eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az egykori Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ) volt székházának helye Budapesten, a Kossuth téren 2017. május 16-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kész az új Fehérház a Kossuth téren, de még nem adják át

Egy év csúszással elkészült a Kossuth téren az Országgyűlés új irodaháza, nevét Szabad Györgyről, az első szabadon választott Országgyűlés elnökéről kapja. Az itt állt, 1973-as épületet lebontották, helyére az 1928-as tervekben szerepelt homlokzatú, de új belsejű irodaházat hoztak létre Vadász Bence Ybl-díjas építész tervei alapján.

1904-ben átadták a Parlament új épületét, kialakult előtte a tér is, aminek megvolt a térfala a Kúriával és a Földművelésügyi Minisztériummal, de nem volt a térnek északi és déli térfala; akkor úgy döntött a közmunkatanács, hogy ezt az áldatlan állapotot meg kell szüntetni, ekkor adtak feladatot a térfalak megtervezésére. Rögtön még a következő évben megépült az északi térfal, a déli oldalon viszont három telekre oszlott a terület, épp ezért három ütemben is épült meg - mondta el az InfoRádiónak a terület beépítéséről Vadász Bence Ybl-díjas építész.

"A háború után, a szocialista években először a metró kijárata került oda, majd

a környező épületek milyenségével nem foglalkozva épült meg a saroképület,

abszolút a kor modern vonulatát képviselve" - folytatta.

Először a kormány úgy döntött, hogy ezt az épületet újítja meg, ám az időközben elkészült a statikai, szigetelési, szerkezeti vizsgálat, ami azt állapította meg, hogy a megtartani gondolt épület nagyon rossz állapotban van és a teherbírása is kicsi.

Ekkor született az a döntés, hogy a még korábbi terveket porolják le, és azokból kiindulva hoznak létre egy új épületet, amivel kapcsolatban az építész azt mondta, a kettősségnek - modern irodaház, régi köntösben - nagyon-nagyon nehéz volt megfelelni.

Egy alagutat is létesítettek az épület és a Parlament között, ennek az volt az építészeti nehézsége, hogy közben a Kossuth tér "üzemelhessen", a villamos se álljon le.

Az épület próbaüzeme zajlik, illetve takarítják a tereket. A nyitás időpontjáról az Országgyűlésben döntenek majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×