eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Budapesti Közlekedési Központ jegyautomatái a Széll Kálmán téri metróállomás külső részén. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA bizományosi / Róka László

Közbeszerzést von vissza a járvány miatt a BKK

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt ellehetetlenült a jegyautomaták üzemeltetéséről és fejlesztéséről szóló közbeszerzés határidőre történő, jogszerű lebonyolítása, ezért azt visszavonják.

A Budapesti Közlekedési Központ bejelentse szerint a főváros közlekedésének zavartalan működtetése érdekében döntöttek a közbeszerzés leállításáról a BKK. A lépés célja, hogy a kialakult járványügyi helyzetben és azt követően is folyamatosan biztosítsák a kötelező közösségi közlekedési közszolgáltatást, az utasok teljeskörű kiszolgálását és a díjtermékek elérését.

Mint a közleményben írták, a koronavírus-járvány idején komoly segítséget jelentenek a BKK jegyautomatái, hiszen az eszközökkel személyes érintkezés nélkül lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A BKK március 19-től kénytelen volt bezárni ügyfélközpontjait a járványveszély elmúltáig, emellett ideiglenesen megszűnt a járművezetői jegyértékesítés is, ezért az automaták jelenleg nem válthatók ki olyan értékesítési csatornával, amely nem igényel személyes érintkezést.

Az automaták zavartalan működése nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is rendkívül fontos.

A készülékekből megvásárolt jegyek és bérletek a BKK árbevételének több mint 60 százalékát jelentik, ezért a fővárosi közösségi közlekedés fenntartásának kiemelten fontos eleme az automatahálózat zavartalan működése - mutattak rá.

A közlemény szerint jelenleg 372 BKK-jegyautomata működik Budapesten és az agglomerációban, amelyek üzemeltetését a T-Systems Magyarország Zrt. végzi. AZ üzemeltetési szerződés 2020 decemberében jár le és a BKK idén januárban új közbeszerzési eljárást indított.

A kialakult helyzetben a jegyautomaták üzemeltetésének és fejlesztésének megújítására vonatkozó decemberi határidő már nem tartható. Többek között azért nem, mert az automaták zökkenőmentes üzemeltetését csak úgy lehetne biztosítani, ha júniusban új szerződést kötnének a leendő üzemeltetővel és megkezdhető lenne az automaták fizikai átadás-átvételi folyamata is, amelynek kivitelezése a jelenlegi helyzetben bizonytalanná vált - írták.

A BKK kitért arra is, hogy az utasforgalom rendkívüli mértékben visszaesett, ennek következtében

a vállalt menetdíjbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 80 százalékkal csökkent.

Ez azt vetíti előre, hogy a társaság bevétele összességében - a veszélyhelyzet fennállásának időtartamától függően - tízmilliárd forintot meghaladó mértékben csökkenni fog - olvasható a közleményben. Közölték, a bevételcsökkenés miatt át kell alakítani a BKK költségvetését, és ez hatással van arra a fedezetre is, amelyet az automaták fejlesztésére, új automaták beszerzésére, és a hálózat üzemeltetésére kiírt közbeszerzésre tervezett fordítani a BKK.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×