eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről tart sajtótájékoztatót a washingtoni Fehér Ház Brady sajtótermében 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kevin Dietsch

Főhet a feje a járvány előtt rosszul gazdálkodó amerikai tagállamoknak

Nem kapnak szövetségi segítséget az Egyesült Államok azon tagállamai, amelyek rosszul gazdálkodtak a koronavírus-járvány előtt – jelentette ki Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter kedden a Fox televíziónak adott interjújában.

A tárcavezető arra a kérdésre válaszolt, hogy a szövetségi kormányzat hogyan kíván segíteni a nehéz helyzetben lévő Illinois államon, amely – a Fox információi szerint – 40 milliárd dolláros szövetségi segítséget kért, s ebből 10 milliárd dollárt a járvány előtt keletkezett gazdasági bajok orvoslására szánna. Illinois kormányzója a demokrata párti J. B. Pritzker milliárdos üzletember.

Mnuchin ugyanakkor nem zárta ki, hogy a szintén demokrata párti kormányzók irányította New Jersey és New York államok ne kaphatnának szövetségi segítséget. Ezekben az államokban – fogalmazott a pénzügyminiszter – „nagyon magasak” a járvány miatti kiadások. „Már átutaltunk nekik pénzt, de ez

csakis a koronavírussal kapcsolatos kiadások finanszírozását teszi lehetővé, s nem a korábbi költségvetési hiányok pótlását”

– hangsúlyozta.

Steve Mnuchin állást foglalt amellett is, hogy a republikánus és a demokrata pártiak széleskörű támogatására lenne szükség az egyes tagállamoknak nyújtandó támogatások ügyében. Ezzel összefüggésben utalt arra is, hogy a gazdaságélénkítő csomagok megszavazása előtt sikerült kétpárti egyetértésre jutni.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn több tagállam kormányzójával is egyeztetett telefonon, elsősorban gazdasági kérdésekről, az adott állam gazdaságának újraindításáról. Amerikai sajtóértesülések szerint sürgette az oktatási intézmények újranyitását is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×