eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

"Mínusz hét": most már a kormány is nagyobb visszaeséssel számol

Egyelőre csak a külföldi befektetőknek szóló tájékoztatóban jelent meg a korábban közöltnél lényegesen rosszabb GDP és államadósság szinttel kapcsolatos kormányzati várakozás.

A Pénzügyminisztérium irányítása alatt működő Államadósság Kezelő Központ Zrt. szeptember 2-ai, angol nyelvű befektetési tájékoztatója szerint a kabinet már éves szinten 7 százalékos GDP-csökkenést és 7-9 százalék között államháztartási hiányt vár - írta a Népszava.

A tavaszi kormányzati prognózisban még 3 százalékos visszaesés szerepelt, és volt szó 5 százalékos csökkenéssel kapcsolatos várakozásról is.

Korábban az Európai Bizottság is hét százalékos mínuszt jósolt a magyar gazdaság idei teljesítményére.

A lapnak nyilatkozó Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatásos vakcina elterjedéséig fel kell készülni a járvány intenzitásától függően a korlátozások és lazítások váltakozására. Mivel itt a járvány második hulláma ismét zárásokra kell felkészülni, és még ha nem is számít olyan leállásokra, mint tavasszal, a gazdaság messze lesz a normális működéstől. A közgazdász megemlítette, hogy a 2021-re adott előrejelzések többsége komoly felpattanást vár a magyar gazdaságban, de ezek abból indulnak ki, hogy legalább a jövő év első felében elérhető lesz a vakcina. Addig viszont maradt az otthoni munkavégzés, már ahol ez megoldható.

A lap idézi az OTP Bank elemzési központja által kiadott elemzést, amely a gazdaság 13,6 százalékos második negyedévi csökkenését három okra vezette vissza:

  • az erős autóipari függés miatt bekövetkezett zuhanásra,
  • a turizmus teljes leállására, illetve
  • a közszolgáltatások drasztikus csökkenésére, vagyis az iskolák és az egészségügy bezárására a válság idején.

Az OTP Bank éppen felülvizsgálja az idei GDP előrejelzését – olvasható az elemzésükben -, de még a PM korábbi, a gazdaság öt százalékos visszaesését taglaló várakozását is optimistának tartják. Mint közismert Orbán Viktor miniszterelnök szeptember közepére ígérte az újabb kormányzati gazdaságmentő intézkedéseket. Az elemzők szerint ezek az idei gazdasági növekedési adatokat érdemben már nem tudják befolyásolni. Az OTP elemzői 2021-et nézve még nagyon optimisták, úgy vélik, a gazdaság növekedése elérheti az öt százalékot is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×